Marina oljor: Användning av mild raffinering som levererar högt utbyte och kvalitet

Hela denna nyhet är en annons från Nutriswiss

En ökad medvetenhet från konsumenternas sida om de fysiologiska fördelarna med omega-3 skapar efterfrågan på näringstillskott som innehåller fisk- och algoljor. Tillverkarna är mycket medvetna om att de fleromättade fettsyrorna oxiderar så snart de kommer i kontakt med luft. Men det finns hjälp att få genom det schweiziska raffinaderiet Nutriswiss som är specialiserat på oljor som kräver en noggrann hantering och som måste vara särskilt rena.

Precis som alla råvaror kan omega-3-oljor bli förorenade under odling, transport eller bearbetning. Och även om miljöföroreningar också förekommer i fiskoljor är den största utmaningen vid raffineringen att de är mycket känsliga för syre. Detta resulterar snabbt i oönskade oxidationsprodukter som fettsyraperoxider, och sekundära nedbrytningsprodukter som aldehyder. De orsakar den typiska härskna fisklukten och mörk missfärgning.

Efter jäsning i tankar är algolja nästan fri från föroreningar, men måste också bearbetas noggrant och lagras i en skyddande atmosfär. En högkvalitativ olja måste också vara verifierbart ren eftersom moderna analysmetoder kan upptäcka även minimala mängder oönskade rester.

Val av skonsam process
På Nutriswiss kontrolleras och övervakas de raffineringsprocesser noggrant som säkerställer att oljornas sensoriska profil överensstämmer med farmaceutiska specifikationer för speciella näringsprodukter. Till exempel kan sammansättningen av en barnmatsformel – särskilt när det gäller omega-3 till omega-6 förhållanden – justeras för att uppfylla specifika kundkrav. För att säkerställa att de högsta kvalitetsstandarderna uppfylls har Nutriswiss etablerat speciella milda och högeffektiva raffineringstekniker för omega-3-oljor som minimerar värmebelastningen. På så sätt hålls risken för bildandet av processföroreningar som glycidol och 3-MCPD (klorerade fettsyraestrar) låg. Metoden ger ett särskilt högt utbyte av omega-3-fettsyror och eliminerar effektivt fria fettsyror, andra föroreningar och oönskade oxidations-och nedbrytningsprodukter. I fiskoljor kan exempelvis avlägsnande av sekundära oxidationsprodukter minska anisidinvärdet till under 10 och i vissa fall till under 5, vilket motsvarar premiumkvalitetsoljor.

Den globala efterfrågan på omega-3-produkter ökar, samtidigt som de lagstadgade gränsvärdena kan bli strängare i framtiden. Det som bearbetas i Nutriswiss-anläggningen är dock helt säkert. Produkternas renhet blir också helt neutrala ur ett sensorisiskt perspektiv. Det kan vara extra viktigt för barnmat.

Foto: Nutriswiss

 

FoU-teamet på Nutriswiss är specialiserat på raffinering av sofistikerade fetter och oljor och skapar skräddarsydda lösningar för livsmedel och kosttillskott.

 

 

 

 

 


Hela denna nyhet är en annons från Nutriswiss

Dela

Fler nyheter i ANNONS

Hållbar gastronomi och internationella producenter möts i Stockholm

Nordic Organic Food Fair och The Good Food Fair öppnar dörrarna för tusentals besökare om drygt en månad. Som den ledande branschmässan i Norden för naturliga och ekologiska livsmedel, får besökare möjligheten att upptäcka produkter, trender och inspiration på Kistamässan den 9-10 oktober.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.