10 februari 2021
– Vad vi äter avgör hur både vi, djuren och planeten mår. Genom att ställa högre krav på att upphandlade livsmedel ska vara lokalproducerade kan den offentliga sektorn bidra stort till en stabil svensk matproduktion, fler arbetstillfällen och välmående natur, säger Anna-Karin Karlsson, hållbarhetsdirektör på Norrmejerier.
Varje år upphandlar kommuner i Sverige varor och tjänster för mer än 300 miljarder kronor. Men i en enkät till upphandlingsansvariga i samtliga kommuner i Sverige uppger endast 16 procent att de har ett mål för hur stor andel upphandlade livsmedel som ska vara lokalproducerade. Målen uttrycks hos vissa kommuner i procentsatser, hos andra i formuleringar om att andelen ska öka från tidigare nivåer.
I samma enkät svarar 55 procent att deras kommun har en strategi för att öka mängden lokalproducerade livsmedel. Dessutom är svensk produktion det kriterium som flest kommuner anger som viktigt när livsmedel upphandlas.
– Fler kommuner behöver komplettera sina strategier med mätbara mål för att kunna följa upp utvecklingen. Lokala lantbrukare i Sverige gör ett viktigt arbete för att ge oss nyttig mat och bidrar till att hålla landskapen öppna, säger Anna-Karin Karlsson.
I en opinionsundersökning bland allmänheten som Norrmejerier låtit Kantar Sifo genomföra, svarar nio av tio svenskar att kommuner bör välja lokalproducerat när de köper in livsmedel.
Dela
Fler nyheter i Arkiv och Värdekedjan
Trend: Så vill svenska folket unna sig
När svenska konsumenter vill unna sig något är det främsta njutningsmedlet – choklad. För sex av tio konsumenter är varumärket för chokladen helt avgörande medan detta spelar betydligt mindre roll för bakverk och godis. Det visar en färsk rapport från Nordic Viewpoint, som Livsmedel i fokus är först med att ha fått bläddra i.
27 november
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.