LRF lyfter social hållbarhet i ny rapport

Allt färre lantbrukare försörjer allt fler svenskar med livsmedel. För att öka livsmedelsberedskapen behöver man, enligt en ny rapport från LRF, inte bara säkra tillgång till insatsvaror utan även satsa på social hållbarhet – bland annat i form av minskad administrativ börda.

År 1950 fanns det cirka 18 personer i Sverige per lantbrukare. År 2023 hade den siffran tiofaldigats till 188 personer per lantbrukare.
Det här är något man tar fasta på i lantbrukets första rapport inom sociala hållbarhet, ”Världens bästa jobb?”.
Här föreslår LRF flera politiska åtgärder för att öka lantbrukets sociala hållbarhet, och i förlängningen säkra den svenska livsmedelsberedskapen.
– Vi måste minska den administrativa bördan inom lantbruket. Genomför förenklingsförslag och permanenta arbetet med förbättrade regelverk. Ta bort onödiga detaljregler och fokusera på målstyrning. Detaljregler leder till kontroll och felletande. LRF vill se ett myndighetsarbete för smarta regelverk och styrmedel som fokuserar på resultat, säger Mikaela Johnsson, LRF:s vice förbundsordförande.
Trots utmaningarna visar Lantbruksbarometern (Ludvig & Co, 2023) att 97 procent av lantbrukarna är nöjda med sitt yrkesval, och 70 procent skulle rekommendera det till ungdomar. I Landjas undersökning, Sveriges Lantbruk (2024), instämmer 88 procent att flexibiliteten i att driva eget företag och styra sin tid är en viktig friskfaktor. Dock saknar 9 procent tillräckligt socialt stöd, och 63 procent tycker att balansen mellan arbete och fritid brister.
Mikaela Johnsson menar att ”världens bästa jobb” behöver säkras upp och att ytterligare finansiellt stöd och flera investeringar är nödvändiga.
– Ge finansinspektionen i uppdrag att kartlägga och föreslå åtgärder till förbättrad bankfinansiering på landsbygden. Och investera i bevattning och klimatanpassning. Undersökningar visar att efter de senaste årens extremväder finns ökande oro hos lantbrukare över att den fortsatta klimatförändringen kommer att påverka lantbrukets företagande ännu mer negativt.

HÄR kan du ta del av rapporten i sin helhet!

Dela

Fler nyheter i Hållbarhet och Primärproduktion

Ikea lanserar en hybridköttbulle i samarbete med Jessie Sommarström

I år är det exakt 40 år sedan Ikea började servera en alldeles egen version av den klassiska köttbullen. Nu är det dags för en helt ny – en hybrid som består av hälften kött och hälften svenskodlade baljväxter, och som utvecklats av Årets Kock-vinnaren tillika Nobelkocken Jessie Sommarström.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.