5 oktober 2022
Efsa, den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten, genomför regelbundet en stor undersökning om EU-medborgarnas inställning till olika frågor om risker med mat. Enligt resultatet av den senaste undersökningen är svenskarnas tillit stor till flera offentliga aktörer och yrkesgrupper.
På frågan ”I vilken utsträckning litar du på följande källor eller inte för information om livsmedelsrisker” rankas forskare på universitet eller offentligt finansierad forskningsorganisation högst med 96 procent. Sedan kommer allmänläkare och specialistläkare, nationella myndigheter, konsumentorganisationer, alla med 92-93 procent.
Däremot är förtroendet för information från ”kändisar, bloggare och influencers” om risker med mat mycket lågt, och ligger bara strax över 3 procent.
– Vi är så klart väldigt glada över det här resultatet. Mat och dricksvatten är viktiga frågor för människor. Det är avgörande att många känner till Livsmedelsverket och litar på oss för att vi ska lyckas nå ut med vår vetenskapligt grundade kunskap. Vi är en motkraft till felaktigheter som sprids, säger Christina Lindahl, kommunikationschef på Livsmedelsverket.
De ämnen i maten som svenskarna oroar sig för mest är rester av läkemedel eller hormoner i kött, miljögifter i fisk, kött och ägg samt för antibiotikaresistenta bakterier i mat. Överlag visar svaren dock på mindre oro för risker med mat jämfört med invånarna i många andra länder.
Resultaten visar också att svenskar i jämförelse med medborgare i andra EU-länder bryr sig mer om att äta hälsosamt än vilka möjliga risker maten kan innebära.
Vad innebär det då att äta mer hälsosamt?
Tja, enligt vad de svenskar som medverkar i Efsas undersökning handlar det om att dra ner på sockret, äta mer frukt och grönt, mer lokal mat, mindre ”ultraprocessad” mat och mindre kött och mejerivaror.
Europabarometern bygger på intervjuer i medlemsländerna under perioden mars–april 2022. Total intervjuades 26 500 EU-medborgare varav cirka 1100 personer i Sverige.
Dela
Fler nyheter i Livsmedelssäkerhet och Trend
Hållbarhet Människor Trend Värdekedjan
Ikea lanserar en hybridköttbulle i samarbete med Jessie Sommarström
I år är det exakt 40 år sedan Ikea började servera en alldeles egen version av den klassiska köttbullen. Nu är det dags för en helt ny – en hybrid som består av hälften kött och hälften svenskodlade baljväxter, och som utvecklats av Årets Kock-vinnaren tillika Nobelkocken Jessie Sommarström.
28 januari
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.