7 januari 2020
Sverige står inför ett förändrat säkerhetspolitiskt läge. Därför har regeringen gett Livsmedelsverket i uppdrag att utreda vad vi behöver äta för att bäst tillgodose näringsfysiologiska krav i händelse av höjd beredskap.
Utgångspunkten är att Försvarsberedningen anser att Sverige behöver bygga upp en livsmedelsberedskap för att kunna förse både civilbefolkningen och Försvarsmakten med nödvändiga förnödenheter vid höjd beredskap, och ytterst vid krig.
Försvarsberedningen föreslår att totalförsvaret ska planera för att under minst tre månader kunna hantera en säkerhetspolitisk kris i Europa och vårt närområde, och krig under delar av tiden. Såväl import som export av livsmedel kommer förmodligen att påverkas, varför en livsmedelsberedskap behöver byggas upp.
– Vad och hur mycket vi behöver äta i händelse av en säkerhetspolitisk kris är ett viktigt ingångsvärde för den fortsatta planeringen av totalförsvaret och livsmedelsberedskapen, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson i en kommentar.
Uppdraget ska slutredovisas senast 1 december 2021.
AGNETA RENMARK
Dela
Fler nyheter i Arkiv
Sätherberg: ”Ingen risk för matbrist”
”Det finns ingen risk för matbrist”, sa landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg på en presskonferens i tisdags.nDäremot är ökade livsmedelspriser, sämre lönsamhet för jordbruket och minskad matproduktion några av de konsekvenser som Ukrainakrisen kan få på den svenska livsmedelsförsörjningen.
22 mars
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.