27 februari 2020
FoodDrinkEurope är en branschorganisation som spänner över hela den europeiska livsmedelsbranschen, och var syfte är att skapa bra villkor för alla livsmedelsföretag i Europa. Det handlar bland annat om att bevaka och påverka utvecklingen inom EU:s politik och lagstiftning, och att samordna branschens ställningstaganden och prioriteringar.
Att Lars Appelqvist nu i veckan blev invald i styrelsen betyder bland annat att svensk livsmedelsindustri finns med vid bordet när frågor som är avgörande för branschen diskuteras i Bryssel.
– Nästan all lagstiftning om livsmedel beslutas på EU-nivå och därför har Livsmedelsföretagen sedan några år satsat på ökad närvaro i Bryssel, både för att kunna informera medlemsföretagen om aktuella diskussioner och beslut men också förstås att påverka besluten. Här är det oerhört viktigt att branschen håller ihop och så långt det är möjligt talar med en röst, säger han.
Enligt Lars Appelqvist kommer en stor del av EU:s agenda på livsmedelsområdet under de närmaste åren att fokusera på hållbarhetsfrågor, till exempel genom den livsmedelsstrategi som EU-kommissionen lägger fram inom kort, och som även kommer innehålla satsningar på forskning och nya initiativ inom livsmedelsmärkning.
– Här behöver branschen samla sig och ge konstruktiv input i de olika delarna, så att strategin kan fungera som en motor för en långsiktigt konkurrenskraftig och hållbar europeisk livsmedelsindustri.
AGNETA RENMARK
Dela
Fler nyheter i Arkiv
Sätherberg: “Ingen risk för matbrist”
”Det finns ingen risk för matbrist”, sa landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg på en presskonferens i tisdags.nDäremot är ökade livsmedelspriser, sämre lönsamhet för jordbruket och minskad matproduktion några av de konsekvenser som Ukrainakrisen kan få på den svenska livsmedelsförsörjningen.
22 mars
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.