Lantmännen: ”Vi kan inte räkna med tur med vädret”

Det krävs omedelbara åtgärder för att möta de klimatförändringar som påverkar lantbruket, och här har såväl marknaden som politiken ett gemensamt ansvar. Det skriver Per Arfvidsson och Patrik Myrelid, vice vd respektive strategichef på Lantmännen, i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Att de svenska spannmålsskördarna drabbats av stora variationer i både kvantitet och kvalitet på grund av extremt väder är ingen hemlighet.
För att uppmärksamma politiken på det faktum att det kommer att krävas stora investeringar för att säkra den svenska livsmedels­produktionen gick Lantmännen nyligen ut med en debattartikel i Svenska Dagbladet, signerad Per Arfvidsson och Patrik Myrelid.
”Fjolårets skörd på 4,3 miljoner ton spannmål var historiskt sett mycket dålig på grund av en torr vår följt av en mycket blöt sensommar och höst. Sverige, som vanligtvis exporterar spannmål, har därför i stället behövt importera för att täcka behoven. Det är en utveckling som går tvärtemot syftet med den nationella livsmedels­strategin som skall vara en tillväxt­strategi och innebära att den svenska livsmedels­sektorn ska växa och försörjnings­förmågan av livsmedel öka. En oroligare omvärld understryker samtidigt än tydligare vikten av en robust och motstånds­kraftig nationell livsmedels­produktion”, skriver de bland annat.
Lösningen?
Att klimat­anpassa det svenska lantbruket, vilket kräver stora investeringar inom tre områden: Vattenhushållning, forskning och växtförädling, samt insatser mot nya former av skadegörare. Något som kräver snabba åtgärder och stora investeringar – som lantbruket inte själva kan stå för.
”Vi kan inte kontrollera väder­förändringarna, men vi kan minska riskerna och lindra konsekvenserna. Marknaden och politiken har ett gemensamt ansvar att säkerställa detta. Det handlar om att skapa finansiella och legala förutsättningar för Sveriges lantbruk och livsmedels­produktion för att öka den svenska försörjnings­förmågan och stärka livsmedels­beredskapen”, skriver debattörerna och avslutar med att ”Sverige kan inte räkna med att ha tur med vädret!”.

Dela

Fler nyheter i Primärproduktion och Värdekedjan

Mylla tar hem Livsmedelspriset 2024: ”Sjukt kul”

Mylla vill revolutionera det svenska livsmedelssystemet genom att kapa mellanhänder och ge småskaliga matproducenter vettigt betalt. Nu vinner uppstickaren årets upplaga av Livsmedelspriset, ett av branschens finaste priser som delas ut att Livsmedel i fokus – för 60:e året i rad.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.