6 december 2022
Foodhills tog 2017 över Findus nedlagda anläggning i Bjuv, varpå bland annat Lantmännen gick in som delägare. Men nu väljer koncernen att sälja sin andel om 20 procent, enligt ATL.
Den främsta anledningen uppges vara den egna strategin på att skala upp såväl odling som förädling av svenska ärtor, vilket bland annat inkluderar en satsning på drygt en miljard kronor på Sveriges första storskaliga produktionsanläggning för gula ärtor som just nu byggs i Lidköping och beräknas stå klar i början av 2026.
– Den här investeringen är en viktig byggsten som stärker vårt erbjudande inom livsmedelsingredienser samtidigt som det är bra för klimat och miljö att vi kan ersätta importerade sojabönor med lokalproducerade ärtor, säger Lars-Gunnar Edh, chef för Lantmännens division Energi, till Livsmedel i fokus.
Den nya anläggningen kommer att ha en kapacitet för att hantera 40 000 ton ärtor per år. Ur dessa ska man utvinna ett högkoncentrerat ärtproteinisolat för produktion av exempelvis proteindrycker, proteinbars, mejerisubstitut och köttanaloger.
Även stärkelsen och fibrerna från ärtorna kan man använda till såväl livsmedel- som foderproduktion samtidigt som övriga restströmmar kopplas samman med de befintliga bioraffinaderierna.
Satsningen skapar även helt nya förutsättningar för svenska lantbrukare – som nu kan börja odla betydligt mer ärtor.
– Ärtan är en väldigt bra gröda att ha i växtföljden eftersom den har en kvävebindande effekt som minskar vårt beroende av konstgödsel. Vi ser redan att det finns ett stort intresse från våra medlemmar. Det här kommer att vara win-win för alla, säger Lars-Gunnar Edh.
Konsultföretaget Macklean spår fortsatt tillväxt för växtbaserade köttsubstitut, en marknad som växer med cirka 15-20 procent per år. Även om sojabaserade produkter fortfarande dominerar marknaden är det gul ärta som växer mest. Andelen nylanserade köttsubstitut i Europa med ärta som huvudråvara har ökat från 4 till 20 procent sedan 2012. Dessutom sker just nu en kraftig kapacitetsutbyggnad i såväl Danmark och Tyskland som i Sverige.
Dela
Fler nyheter i Förädling och Primärproduktion
Svenska livsmedelsproducenter optimistiska inför årets slutspurt
Svenska livsmedelsproducenter såg sin försäljning minska under årets tredje kvartal men om deras prognoser för det sista kvartalet slår in blir det den starkaste tillväxten på tre år. Även livsmedelsexporten vänder upp efter flera års nedgång, enligt Livsmedelsföretagens senaste konjunkturbrev.
22 november
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.