Lantmännen om nya storsatsningen: ”Helt nya möjligheter”

Lantmännen investerar 1,2 miljarder kronor i en ny anläggning för växtbaserat protein i Lidköping. Det är den största investeringen i sitt slag i Sverige.

I dag används växtbaserat protein framför allt som ingrediens i vegetariska livsmedel och drycker – exempelvis vegetarisk färs, hamburgare, korv och leverpastej men även till sportdrycker, glutenfri pasta och bageriprodukter.
Den nya anläggningen kommer främst att producera växtbaserade proteiner från ärtor, men kommer även att använda åkerbönor som råvara. Cirka 35 000 ton ärtor och cirka 5 000 ton åkerböna ska förädlas varje år i anläggningen, och totalt kommer 7 000 ton koncentrerat växtbaserat protein, eller så kallat proteinisolat, att produceras årligen. Ambitionen är att bidra till att öka den svenska odlingen av ärtor med 50 procent – från cirka 80 000 ton ärtor i dag till runt 120 000 ton.
– Vi behöver producera mer mat för att försörja jordens växande befolkning och det finns en globalt och långsiktigt ökande efterfrågan på växtbaserade proteiner som livsmedelsingrediens. Investeringen är en satsning som ska stärka hela värdekedjan från jord till bord. Det innebär nya odlingsmöjligheter för lantbrukare och skapar förutsättningar för ökad svensk livsmedelsproduktion och export – vilket i sin tur är positivt för Sveriges livsmedelsförsörjning, säger Magnus Kagevik, vd och koncernchef på Lantmännen.

Med satsningen i Lidköping stärker Lantmännen sin position inom växtbaserade proteiner. Lantmännen Biorefineries producerar sedan tidigare vete- och havreprotein i sina anläggningar i Norrköping och Kimstad.
– Nu tar vi ytterligare ett steg genom att också använda baljväxter som proteinråvara. Vi ser en stadigt ökande efterfrågan på växtbaserade proteiner och vill tillsammans med våra medlemmar, aktiva svenska bönder, vara ledande i den utvecklingen och produktionen. Det är en långsiktig satsning för svenskt lantbruk och svensk livsmedelsproduktion, säger Lars-Gunnar Edh, chef för division Energi.

Anläggningen i Lidköping beräknas stå klar under första halvåret 2027 och kommer att bidra med cirka 30 nya arbetstillfällen.

Dela

Fler nyheter i Värdekedjan och Växtbaserat

Mylla tar hem Livsmedelspriset 2024: ”Sjukt kul”

Mylla vill revolutionera det svenska livsmedelssystemet genom att kapa mellanhänder och ge småskaliga matproducenter vettigt betalt. Nu vinner uppstickaren årets upplaga av Livsmedelspriset, ett av branschens finaste priser som delas ut att Livsmedel i fokus – för 60:e året i rad.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.