Låga nivåer av bekämpningsmedel i maten

Under 2019 gjorde Livsmedelsverket drygt 1 700 stickprover inom sex livsmedelskategorier för att mäta innehåll av rester av bekämpningsmedel. Trenden från tidigare år håller i sig, det är få prover som innehåller bekämpningsmedel över gränsvärdet. I ungefär hälften av proverna gick det inte att hitta några bekämpningsmedelsrester alls. I 3 procent av proverna hittades halter över gränsvärdet. De flesta av dessa var produkter kom från länder utanför EU.

Ris brukar stå för flest överskridanden i kategorin spannmål och så var fallet även under 2019.  I kategorin barnmat och i prover av animaliskt ursprung fanns inga överskridanden alls. I undersökningen ingick 281 ekologiska prover, endast ett av dessa innehöll halter av bekämpningsmedel som inte är godkända för ekologisk odling. Generellt var nivåerna låga i ekologiska livsmedel och under gränsvärdena för konventionella livsmedel.

Text: Anna K Sjögren

Dela

Fler nyheter i Hälsa och Måltider

Superkocken tog hem Cajsa Warg-priset: “En underbar resa”

Den välrenommerade kocken och kreativa ledaren Paul Svensson är den första vinnaren av Livsmedelsföretagens nyinstiftade Cajsa Warg-priset samt utmärkelsen Årets kokbok, med boken Frukt & Bär A-Ö.
– Det är så oerhört roligt att få bekräftelse för något man älskar, säger han.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.