– Det har öppnat ett fönster som vi måste utnyttja för att skala upp vår lokala livsmedelsproduktion, säger Per Hilletofth, professor i industriell ekonomi vid Högskolan i Gävle.
2 juni 2022
Dagens globala livsmedelssystem kräver stora resurser och klarar inte av att leverera hållbara livsmedel. De orsakar avskogning, vattenbrist, markförstöring och höga utsläpp av växthusgaser.
– Vi behöver säkerställa försörjningen av en starkt växande befolkning, samtidigt som det är nödvändigt att miljöbelastningen minskar i hela livsmedelskedjan. Svaret är att vår lokala produktion måste öka, säger Per Hilletofth i ett pressmeddelande från Högskolan i Gävle.
Han är projektledare för Greener, ett nytt forskningsprojekt som finansieras med 4,8 miljoner kronor av familjen Kamprads stiftelse. Fokus för forskarna blir att belysa nyttan av lokala livsmedelskedjor och nyckelintressenters roller och samarbeten inom dessa kedjor, samt vilka drivkrafter, hinder och möjligheter som finns för etablering och uppskalning av lokala livsmedelskedjor.
– Det finns nu en ökande efterfrågan på lokalt producerade livsmedel, med engagerade kunder. Livsmedelssystemen behöver förändras i grunden och potentialen för att öka den inhemska livsmedelsproduktioner har aldrig varit högre, säger Per Hilletofth.
Förutom Högskolan i Gävle medverkar även Region Gävleborg, Lantbrukarnas Riksförbund, Länsstyrelsen, föreningen Matvärden och Lantmännen i arbetet.
Dela
Fler nyheter i Förädling och Primärproduktion och Värdekedjan
Förädling Mötesplatser Värdekedjan
Trendbrottet: Svenskproducerat viktigare än pris på julbordet
För första gången sedan 2021 minskar prisets betydelse när svenskarna ska välja mat och dryck till julbordet, samtidigt som allt fler vill att det ska gå snabbt och enkelt att förbereda. De mångåriga julbordsfavoriterna skinkan och Ris à la Malta utmanas alltmer av Janssons frestelse och lussebullar, enligt Livsmedelsföretagens stora julmatsundersökning.
21 november
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.