Krav och Sigill samarbetar för bättre arbetsvillkor

Krav och Sigill Kvalitetssystem har inlett ett unikt samarbete för att förbättra sina respektive standarder som ska motverka fusk och säkerställa goda arbetsvillkor i livsmedelsbranschen. Målet är att öka tryggheten för arbetstagare och göra det lätt att göra rätt som arbetsgivare.

Genom det nya samarbetet vill Krav och Sigill skapa tydligare och mer användarvänliga kriterier för arbetsvillkor. Detta för att öka tryggheten och transparensen för såväl arbetstagare som producenter, handel och konsumenter.
– Vi vill skapa tydligare och ännu mer användarvänliga standarder för våra respektive kunder, säger Åsa Lindeblad, expert på arbetsvillkor på Krav, och berättar att reglerna omfattar sådant som arbetsmiljö, arbetsrätt och boendeförhållanden.


Åsa Lindeblad, Krav

– Det handlar om att göra det lätt att göra rätt i djungeln av alla komplexa regler, att vara en god arbetsgivare och stolt kunna visa det ut mot kund, säger Christina Behm-Velenik, ansvarig för IP Arbetsvillkor hos Sigill.

Livsmedelsbranschen är en av flera branscher som är utsatt för fusk när det gäller arbetsvillkor. Något som varit mycket uppmärksammat under de senaste åren är den utsatthet som förekommer bland utländsk arbetskraft inom bland annat växthusodling och bärplockning i skogen.
– Certifieringar är viktiga verktyg för att motverka fusk och verifiera olika insatser för social hållbarhet och goda arbetsvillkor, säger Christina Behm-Velenik.


Christina Behm-Velenik, Sigill

Det har också förts fram önskemål till både Krav och IP Arbetsvillkor om att utvärdera om en princip som heter ”EPP” kan föras in i de nya regelverken. Det är en princip som handlar om att ingen ska behöva bli skuldsatt för att kunna säsongsarbeta i Sverige, vilket bland annat har förekommit vid plockning av vilda bär.
– Även visselblåsning och olika klagomålsmekanismer är under utredning efter önskemål från branschen, säger Åsa Lindblad.
Det är första gången som Sigill och Krav väljer att samarbeta på det här viset kring delar av sina regelverk.

Vad vinner ni på det?
– Vi är två relativt små organisationer medan arbetsvillkor är ett stort område. Vi har samma mål med våra regler, och vill att de som arbetar i produktionen av våra livsmedel ska ha bra arbetsvillkor. Samverkan ger oss bredare kompetens där vi kan ta del av olika arbetssätt och lära av varandra, säger Åsa Lindeblad.

Vilken är den största utmaningen?
– Att hitta en gemensam syn på vad som är en lagom och rimlig nivå. Det handlar om att säkerställa att standarderna fokuserar på det som verkligen gör skillnad – både för lantbrukare och för hela livsmedelskedjan. Vi behöver förenkla regelbördan och prioritera det mest väsentliga för att skapa verklig nytta, säger Christina Behm-Velenik.

Samarbetet sker genom en gemensam arbetsgrupp som representerar olika delar av livsmedelskedjan, med handel och branschrepresentanter. De nya reglerna för Sigills standard IP Arbetsvillkor respektive Krav ska börja gälla från 1 januari 2026.

Dela

Fler nyheter i Hållbarhet och Värdekedjan

Matprisökningarna: Regeringen sätter tryck på branschen – som svarar

Matpriserna rusar igen och kritiken mot branschen växer. Nu kallar regeringen till sig branschen för ett samtal om livsmedelspriserna – medan Svensk Dagligvaruhandel lanserar fyra politiska förslag som ska dämpa prisutvecklingen på mat och stärka konkurrenskraften i livsmedelskedjan.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.