21 april 2021
1999 beslutade regeringen och riksdagen att vi till nästa generation ska ha löst de stora miljöproblemen. Då satte man upp miljömålen som riktmärken för Sveriges miljöarbete. Naturvårdsverket instiftade Miljömålspriset 2019, då det var 20 år sedan man satte upp miljömålen. Prisets syfte är att uppmärksamma och belöna ambitiöst och framgångsrikt miljöarbete. Krav är 2021 en av tre nominerade organisationer och företag i kategorin ”Uthållighet och långsiktighet”.
– Det är oerhört hedrande att Krav har nominerats till detta fina pris. Vi har drivit utvecklingen av ekologiska och hållbara livsmedel i mer än 35 år – något som verkligen kräver uthållighet, säger Kravs vd Anita Falkenek.
Miljömålspriset delas ut till en organisation eller företag som aldrig ger upp, som jobbar i motgångar och som har nått resultat på sikt. För att bli nominerad ska man ha uppvisat ett mätbart resultat som är betydande.
– I dag finns nästan 4 000 lantbrukare i Sverige och många tusen lantbrukare runt om i världen som varje dag arbetar hårt för att uppfylla Kravs omfattande regelverk. På det sättet bidrar de till många av miljömålen, exempelvis Ett rikt odlingslandskap, Ingen övergödning, Giftfri miljö och Begränsad klimatpåverkan, säger Kravs vd Anita Falkenek.
De andra två är nominerade i samma kategori är Fältbiologerna samt Fossilfritt Sverige. Miljömålspriset delas även ut i kategorierna ”Mod och tempo” samt ”Årets inspiratör”. Bland de nominerade i den senare kategorin finns profiler som är verksamma inom livsmedelskedjan. Det är Coops hållbarhetschef Charlotta Szczepanowski, som också sitter i Kravs styrelse, samt kocken och krögaren Paul Svensson som har blivit känd för att använda klimatsmarta och hållbara ekologiska råvaror.
Priset delas ut den 6 maj i samband med den digitala konferensen Miljömålsdagarna.
Fakta om Krav:
Krav bildades 1985 och är i dag Sveriges mest kända hållbarhetsmärkning för livsmedel, som 99 procent av svenska konsumenter känner till. De Kravekologiska reglerna ställer särskilt höga krav på djuromsorg, hälsa, klimat och arbetsvillkor. Kravmärkningen omfattar i dag 15 regelområden. 16 procent av all jordbruksmark i Sverige är i dag Kravcertifierad eller under omställning, och drygt 8 300 livsmedelsartiklar är Kravmärkta, producerade av närmare 700 Kravcertifierade förädlingsföretag. Totalt finns cirka 6 000 Kravcertifierade företag.
Dela
Fler nyheter i Arkiv och Hållbarhet
Förpackning Hållbarhet Mötesplatser
Nya märkningsregler förändrar spelplanen: “Viktigt att se över sin kommunikation”
Farm to fork, digital matdata och green claims. Det är bara något av allt man kan få veta mer om under Märkningsdagen.
– Det händer otroligt mycket på lagstiftningsområdet just nu, säger advokaten Katarina Ladenfors på advokatfirman MarLaw.
5 november
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.