Köttbranschen laddar för ökad export: “Betydande merintäkter”

Satsningarna för att lyfta svensk livsmedelsexport till nya marknader ger resultat. Nu har Sverige blivit godkänt för export av fläskkött till Filippinerna. – Det här öppnar möjligheter för alla, säger Magnus Därth, vd på Kött och Charkföretagen.

Snart kan svenska köttproducenter marknadsföra svenskt kött och dess mervärden i Filippinerna. ”Det nya exportgodkännandet är resultatet av ett nära och effektivt samarbete mellan regering, myndigheter, berörda företag och branschorganisationer” skriver Jordbruksverket i en kommentar.

Livsmedel i fokus frågar Magnus Därth, vd på Kött och Charkföretagen, vad det här betyder i praktiken för de svenska köttproducenterna.

– Filippinerna är en marknad med stor potential. I första hand är det stora företag som HK Scan och Ugglarp som direkt påverkas men jag skulle säga att detta öppnar möjligheter för alla större slakterier att antingen själva eller via en tradare sälja produkter till den filippinska marknaden, säger han.

Vad är det för produkter det gäller?

– Till att börja med är det halsbitar och olika typer av fettsorteringar från gris, såsom exempelvis späck. Det handlar om tillgång, efterfrågan och betalningsförmåga. På den filippinska marknaden kan företagen får upp till 30 procent mer betalt för den här typen av produkter, och det är klart man säljer där det betalar sig mest. Styckdetaljer som filé och karré får man redan bra betalt för i Sverige.

Enligt Magnus Därth har processen gått ovanligt snabbt.

– Vi hade inspektion från en delegation från Filippinerna i somras och nu har vi redan fått ett landsgodkännande. Det är bara några dokument som återstår men all kommer att vara klart inom några månader.

Vad innebär detta i pengar?

– Det är svårt att sätta en siffra, det beror ju på vilka volymer det blir. ”Betydande merintäkter” är vad vi talat om hittills, exakt vad det innebär kommer att klarna med tiden.

Hur går det med satsningen på fläsk till Kina?

– Både myndigheterna och regeringen har haft direktkontakt med Kina och förhandlat – protokollen ligger klara, vi väntar bara på en underskrift. Anledningen till varför det ännu inte blivit av är inget jag vill spekulera i. Men det är ju delvis därför som vi intensifierat arbetet med andra marknader. Som läget ser ut i Kina med svinpesten så skulle det kunna handla om avsevärda volymer – där talar vi inte bara om enstaka styckningsdetaljer utan hela och halva slaktkroppar, säger Magnus Därth.

Är det fler exportavtal med andra länder på gång?

– Ja, Vietnam är till exempel ett sådant. Sydafrika är också högintressant ur ett grisköttsperspektiv, där ska vi jobba vidare nu.

Hur ser det ut med tillgången då – räcker fläsket?

– Både produktionen och slaktvolymerna har gått ned under de senaste åren. Förhoppningsvis kan ökad internationell efterfrågan hjälpa till att stabilisera detta. Med tanke på våra goda förutsättningar så borde vi ha en betydligt högre produktion i Sverige än vad vi har i dag.

Vad är problemet?

– Höga slakteriavgifter och krångliga regler. Att skapa bättre förutsättningar för svensk livsmedelproduktion är ju ett tydligt mål i den nationella livsmedelsstrategin men här återstår mycket att göra. Så länge produktionen minskar måste ansträngningarna öka.

AGNETA RENMARK

Dela

Fler nyheter i Arkiv

Sätherberg: “Ingen risk för matbrist”

”Det finns ingen risk för matbrist”, sa landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg på en presskonferens i tisdags.nDäremot är ökade livsmedelspriser, sämre lönsamhet för jordbruket och minskad matproduktion några av de konsekvenser som Ukrainakrisen kan få på den svenska livsmedelsförsörjningen.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.