8 januari 2020
Den 12 januari tävlar Svenska Konditorlandslaget i European Pastry Cup i Paris, som samtidigt är en kvaltävling för Europaregionen till World Pastry Cup som avgörs i Lyon i januari 2021.
Svenska Konditorlandslaget, som är regerande mästare, består av Jesper Johansson från Werners Gourmetservice, Pia Cedvall från Vete-Katten i Stockholm och Magdalena Larsson från Cederleüfs & Svenheimers i Göteborg.
Tävlingsuppgifterna omfattar en tallriksserverad chokladdessert, en fatserverad glasstårta, en chokladskulptur och en sockerskulptur.
Sveriges tema är ”orangeri”, fantasifullt utvecklat med inspiration från det franska slottet Versailles.
Enligt reglerna ska lagen ska välja örter som karaktärssmaker i desserterna. Sverige har valt rosmarin i glassen och basilika i desserten.
– Utmaningen är att juryn ska kunna ta en sked och få med alla smakerna i en enda tugga, förklarar Pia Cedvall, i samband med att skapelserna visades upp i Arla Pro:s nya lokaler i Solna.
Chokladskulpturen är ett solur med fjärilar och blommor för att visa upp olika tekniker medan sockerskulpturen är ett fantasiträd. Och lagets uttalade ambition är ”att excellera i kreativitet och teknik”.
Sponsorer till Svenska Konditorlandslagets tävlande är Arla, KåKå och Werners Gourmetservice.
INGELA STENSON/AGNETA RENMARK
Dela
Fler nyheter i Arkiv
Sätherberg: ”Ingen risk för matbrist”
”Det finns ingen risk för matbrist”, sa landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg på en presskonferens i tisdags.nDäremot är ökade livsmedelspriser, sämre lönsamhet för jordbruket och minskad matproduktion några av de konsekvenser som Ukrainakrisen kan få på den svenska livsmedelsförsörjningen.
22 mars
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.