Klimatsmartare kött visar vägen till hållbar köttproduktion

Svenskt Butikskött skapar Klimatsmartare kött – ett koncept för minskat klimatavtryck i den gotländska köttproduktionen. Nu lanseras hemsidan klimatsmartarekott.se.
– Den svenska köttproduktionen har redan ett lågt klimatavtryck jämfört med hur det ser ut internationellt, men vi kan göra mer. Det här är ett sätt att visa hur det ska gå till, säger Fredrik Sundblad, platschef på Gotlands slagteri, till Livsmedel i fokus.

– Både konsumenterna och handeln säger att de vill ha klimatsmartare produkter med fokus på hållbarhet, vilket ställer allt större krav på leverantörerna. Därför har vi tillsammans med våra gårdar tagit fram det här klimatsmartare konceptet som en del av lösningen. Genom att göra de här åtgärderna minskar vi klimatavtrycket från det Gotländska köttet, säger Fredrik Sundblad, platschef på Gotlands slagteri.

På hemsidan klimatsmartarekott.se presenteras en checklista med åtgärder som konkretiserar resan mot ett klimatsmartare kött. Det handlar om byte till fossilfritt bränsle, förnybar el, platsanvändningen, mineralgödsel, djurfoder, gödselhantering samt stimulering av kolinlagring i marken.

– Förhoppningen är att det här ska väcka stort intresse och att det faktiskt går att kommersialisera på riktigt också.

Att visa vilka åtgärder som de har vidtagit i olika delar av produktionskedjan är ett sätt att skapa en trygghet hos de konsumenter som köper Klimatsmartare kött.

Gotlands slagteri, som är förädlingsföretaget inom Svenskt butikskötts verksamhet, har under de senaste åren gjort stora förändringar med åtgärder som har minskat klimatavtrycket.

– Nästa steg är hos leverantörerna där de största utsläppen finns. Klimatsmart kött är början av en förändringsresa, avslutar Fredrik Sundblad.

Dela

Fler nyheter i Hållbarhet och Primärproduktion

Lantmännen om krisberedskap: “Den låga självförsörjningsgraden skapar oro”

Tillgång till mat är en central del i landets krisberedskap. Men en färsk Novus-undersökning som gjorts på uppdrag av Lantmännen visar att knappt en av fyra svenskar känner sig trygga med Sveriges matförsörjning vid kris.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.