Kavli om hoten mot senapen: “Utvärderar alternativ”

Kavli får inget utökat miljötillstånd för sin produktionsanläggning i Eslöv. Detta på grund av att kylanläggningen, med ammoniak, bedöms som en risk.

På Kavlis produktionsanläggning i Eslöv tillverkas 80 procent av all svensk senap, under varumärken som Johnny’s, Kavli, Hultbergs senap, Västerviks senap och Graveleij Senap.
Kavli har ansökt om att få utöka sin produktion, men ett beslut i Mark- och miljööverdomstolen sätter stopp för det. Domstolen menar att kylanläggningen, med ammoniak, medför för stora risker för omgivningen, något som Skånska Dagbladet var först att rapportera om.
Flera medier har under de senaste dagarna skrivit att det nu finns risk för att merparten av den svenska senapsproduktionen försvinner.
Men från Kavlis sida menar man dock att domen inte påverkar nuvarande produktion. Det man fått avslag på är enbart en ansökan för ett nytt utökat miljötillstånd.
– Eftersom vi har ett giltigt miljötillstånd sedan 2002 och som gäller tills vidare så kommer det inte påverka vår nuvarande produktion, våra kunder eller konsumenter överhuvudtaget, säger Jessica Sehlin, HR- och informationsdirektör på Kavli, i ett mejl till Livsmedel i fokus.
Hur tänker ni framåt då, behöver ni flytta produktionen för att kunna utöka?
– Vi utvärderar alternativ till vår nuvarande kylanläggning men har inga tankar på att flytta vår produktion.


Produktionsanläggningen i Eslöv. Foto: Kavli.

Dela

Fler nyheter i Förädling och Värdekedjan

Svenska livsmedelsproducenter optimistiska inför årets slutspurt

Svenska livsmedelsproducenter såg sin försäljning minska under årets tredje kvartal men om deras prognoser för det sista kvartalet slår in blir det den starkaste tillväxten på tre år. Även livsmedelsexporten vänder upp efter flera års nedgång, enligt Livsmedelsföretagens senaste konjunkturbrev.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.