Kaffet på nya rekordnivåer: ”Något vi måste förhålla oss till”

Priset på kaffe når nya rekordnivåer. Men på Löfbergs framhåller man gärna att priset som konsumenterna betalar för kaffe köpt i butik ändå bara landar på en krona koppen.

Priset på kaffe är på nya rekordnivåer efter att priset på arabica-bönor stigit med 4,9 procent till den högsta nivån sedan början av 70-talet, och förbi den pristopp som uppnåddes 1977, enligt TT.
Bakom prislyftet finns bland annat en oro kring skördarna i Brasilien, som är världens största kaffeproducent. I augusti och september drabbades landet av den värsta torkan på 70 år, följt av kraftiga regn i oktober – något som riskerar att påverka nästa års skörd negativt.
Det är dock inte bara från brasilianskt håll som det finns utmaningar. Även Vietnam, som är en tung exportör av den enklare robustabönan, har tidigare i år drabbats av såväl torka som skyfall, vilket påverkat skörden negativt.
När Dagligvarunytt frågar Anders Thorén, kommunikationschef på Löfbergs, hur de märker av att kaffet är på nya rekordnivåer, så svarar han så här:
– Sverige är ett av världens mest kaffetörstiga länder och vi dricker ungefär lika mycket kaffe i dag som tidigare – drygt tre koppar per person och dag. Så även om kaffet kostar lite mer vill vi ha vårt kaffe. Värt att påminna om att i butik betalar vi runt en krona per kopp, vilket är mindre än vad till exempel ett glas mjölk, läsk eller juice kostar.
Det är långa ledtider i branschen, när kan de här rekordnivåerna synas i konsumentpriset? 
– Priset på råkaffe och hur den svenska kronan utvecklas mot dollarn är två faktorer som påverkar priset. Här sker det förändringar hela tiden, det är vi vana vid och något vi måste förhålla oss till. Vi arbetar så effektivt vi kan i alla led för att alltid kunna erbjuda ett gott och prisvärt kaffe. När priset på råkaffe sjunker eller stiger tar det i regel ett par månader innan det slår igenom i butik.

 

Dela

Fler nyheter i Värdekedjan

”Regngårdslax” – ny matinnovation från Gårdsfisk

Gårdsfisk presenterar Regngårdslax, vilket är en del av ett unikt pilotprojekt som tar sikte på framtidens hållbara fiskproduktion. Regnbågslaxen föds upp på land hos skånska bönder, i ett nästintill slutet och hållbart kretslopp som främjar både smak och kvalitet,

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.