Julens röda guld kommer från – Kåseberga

Från galen idé till blomstrande innovation. På en gammal äppelodling vid Kåseberga odlas något så unikt som äkta saffranskrokus – och nu är det högsäsong för denna världens dyraste krydda.

Närodlad saffan?
Jomenvisst, vid Simrishamn på Österlen odlas saffransblommor på en gammal äppelodling. Klimatet och jordmånen har nämligen visat sig vara perfekt för de späda saffranskrokusarna.
Marken gödslas med hästkompost, ogräsrensningen sker för hand och inget bekämpningsmedel behöver användas. Skörden görs sent på hösten och säljs i begränsad upplaga.
Historien om saffran på Österlen börjar i oktober 2018 då de båda surfkompisarna Karl Berglund och Johannes Melin, som är biolog, kom de över ett parti saffranslökar från Nederländerna.
– Vi satte första skörden 2018, sedan drog vi ner till Frankrike för att surfa. Då ringde Johannes fru och sa “wow, det blommar! ni måste komma hem”, berättar Karl Berglund i en intervju med Mylla.se.
Den mesta av den saffran som säljs i Sverige kommer från Iran och Azerbajan. Men att odla saffran i Sverige är egentligen inget nytt; redan 1861 såldes saffranskrokus i svensk fröhandel. Saffran är tåligt i zon 1, därtill behövs en väldrenerad, gärna sandig jord för att knölarna ska växa sig stora och ge blommor.

Visste du att…
…varje krokus innehåller tre pistiller, vilka ska separeras från blomman och torkas. För ett kilo saffran krävs ungefär 200 000 blommor. 

 

Dela

Fler nyheter i Primärproduktion och Trend

Skånemejerier om det svenskt ostlyftet: “Vi lyssnar på konsumenterna”

Den importerade hårdosten dominerar i svenska kyldiskar. Men på Skånemejeriers mejeri i Kristianstad driver man utvecklingen mot ett utökat utbud av svensk ost.
– Vi satsar på njutningsupplevelser, säger anläggningschefen Stefan Andersson.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.