Jäst kan bli svenskt alternativ till soja: ”Handlar om att utveckla smaken”

Kan vanlig jäst bli framtidens proteinkälla och ersätta både kött och olika växtbaserade substitut? Det ska Orkla ta reda på i samarbete med forskningsinstitutet RISE och Chalmers Tekniska Högskola.
– Vi har redan fått fram positiva resultat, säger Elin Tveito Lidman, vd på Orkla Alternative Proteins.

Orkla, som äger varumärket Kronjäst forskar kring användning av en ny proteinbas för framtida vegoprodukter baserat på jäst.
– Målet är att vi efter projektet har rätt kunskap för att både starta svensk produktion av jästproteiner och tillaga livsmedel som till exempel färs eller korv med jästproteiner som huvudproteinkälla i vår anläggning för tillagning av växtbaserad mat i Eslöv, säger Elin Tveito Lidman, vd för affärsområdet Orkla Alternative Proteins i en kommentar.

Forskningsprojektet, som beviljades 3 miljoner kronor i forskningsanslag från Vinnova i höstas, sker på forskningsinstituten samt på Orklas jästanläggning i Sollentuna – Sveriges enda jästfabrik där även Kronjäst tillverkas.
– Vi har redan fått fram positiva resultat, där vi kunde se att jäst har goda förutsättningar att användas som texturerat protein och fungera som proteinbas för framtida vegoprodukter. Nu går vi går vidare med nästa steg där vi undersöker hur vi skapar en jäst med högt proteininnehåll och näringstäthet, hur vi vidareförädlar till texturerade proteiner och bäst använder proteinkälla i livsmedel, säger Elin Tveito Lidman.

Jäst kräver mindre land och vatten än många grödor, vilket innebär ett mindre klimatavtryck än till exempel soja. Om svensktillverkad jäst kan vara ett alternativ till soja får det dessutom en positiv effekt på svensk livsmedelsproduktion.

Orkla bedömer att det inom tre till fem år finns svenska växtbaserade produkter på marknaden producerade med svensktillverkad jäst.
– När vi väl har utvecklat en bra näringstät proteinbas handlar nästa steg om smak, smak och smak. Konsumenten ska inte behöva kompromissa varken med miljö, näringsinnehåll eller smak, säger Cecilia Isaksson Sajland, hållbarhets- och innovationsdirektör på Orkla Foods Sverige.

 

Dela

Fler nyheter i Forskning och Förädling och Växtbaserat

Svenska livsmedelsproducenter optimistiska inför årets slutspurt

Svenska livsmedelsproducenter såg sin försäljning minska under årets tredje kvartal men om deras prognoser för det sista kvartalet slår in blir det den starkaste tillväxten på tre år. Även livsmedelsexporten vänder upp efter flera års nedgång, enligt Livsmedelsföretagens senaste konjunkturbrev.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.