Skogen är full av bär – men plockare saknas

Färre utländska bärplockare i svenska skogar innebär varsel och uppsägningar i livsmedelsbranschen. Och att en del av sylten måste kokas på importerade bär.

Dåliga arbetsförhållanden och utnyttjande inom bärbranschen, har gjort att Migrationsverket i år tagit till strängare kontroller av arbetstillstånd för thailändska plockare. Detta har i sin tur gjort att det uppstått en brist på svenska bär på marknaden, något som får ekonomiska konsekvenser för företag som tillverkar, sylt, saft eller soppa.
– Vi kommer definitivt att tappa lönsamhet. Exakt vad kostnaden kommer att landa på vet vi inte än, säger, Wiveca Almgren, vd på familjeföretaget Magnihill i Skåne, i en intervju med Sveriges Radio.
Hittills i år har det kommit 1 300 har utländska bärplockare jämfört med tidigare cirka 6 000. Det innebär att mängden bär som plockas i de svenska skogarna mer än halveras.
Hos Kalix sylt, som årligen köper in 200 ton bär från närområdet, är oron stor:
– Vi kommer behöva säga upp personal och hyra ut delar av lokalen. Blir det ingen bättring måste vi sluta, och det är många som säger likadant, säger företagets vd Hans Granberg i en intervju med TV4.
En annan konsekvens är att svenska livsmedelsföretag kan komma att importera bär. Såsom exempelvis lingon från Kina.
– Lingon finns i Ryssland, Finland och i Kina. Det är uteslutet att svenska livsmedelsföretag ska importera från Ryssland och i Finland finns inga plockare i dagsläget och då är det bara Kina kvar, säger Fredrik Reinholdsson på Olle Svensson AB, till Sveriges Radio.

Dela

Fler nyheter i Värdekedjan

Mylla tar hem Livsmedelspriset 2024: ”Sjukt kul”

Mylla vill revolutionera det svenska livsmedelssystemet genom att kapa mellanhänder och ge småskaliga matproducenter vettigt betalt. Nu vinner uppstickaren årets upplaga av Livsmedelspriset, ett av branschens finaste priser som delas ut att Livsmedel i fokus – för 60:e året i rad.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.