– Det är på tiden att maten som skapat vårt samhälle får den uppmärksamhet den förtjänar, säger kocken Pontus Frithiof, initiativtagare till projektet.
10 december 2024
Nej, intresset för den svenska husmanskosten minskar inte – tvärtom. Det menar krögaren Pontus Frithiof, som driver en lång rad restauranger i Stockholm, och som tillsammans med White Guide, Gastronomiska Akademin, Måltidsakademin och ett antal tongivande kockar står bakom initiativet med Husmanskostens dag. Initiativet stöds även av LRF, Menigo, Sabis, Arla och Nordrest – och fler aktörer tillkommer löpande.
– Husmanskost är hållbar mat på alla sätt. Den lagas från grunden av säsongsbaserade råvaror. Det är mat med rena smaker, utan tillsatser och det mesta som inte är viltfångat kan produceras på en svensk bondgård, säger Pontus Frithiof.
Peter Kjellberg, vd för White Guide, understryker just den närproducerade aspekten.
– Det finns så många lokala producenter och mathantverkare som har fantastiska produkter för just husmanskost. Vare sig man talar om kött eller grönsaker så har vi enormt hög kvalitet och med ett ökat intresse för husmanskost kan vi hjälpa dessa aktörer att nå ny publik, säger han och tillägger:
– Man kan till och med se det som en beredskapshandling att minska vårt beroende av importerad mat.
Även om husmanskosten är älskad av många så många så finns det en tröskel att laga den. Det är detta Husmanskostens dag vill ändra på genom att få livsmedelsföretag, handel, offentlig sektor och restauranger att ge den mer uppmärksamhet.
– Svensk husmanskost är ett arv som vi i våra butiker och restauranger förvaltat varje dag i 150 år. Det är god och bra mat oavsett om man lagar den själv eller får den serverad. Husmanskostens dag har potential att bli en viktig dag för hela dagligvarusektorn, säger Madelene Brehmer, vd för Sabis AB.
Målet är att skapa en folkrörelse som är ett alternativ till halvfabrikat och snabbmat.
– Redan nu har Arla aviserat att man kommer att ha egna aktiviteter kopplade till Husmankostens dag. Vi hoppas och tror att många kommer att följa efter, säger Pontus Frithiof.
Människorna bakom Husmanskostens Dag: Peter Kjellberg, White Guide; Karsten Thurfjell, Gastronomiska Akademin; Louise Wallgren, Sabis; Pontus Frithiof, krögare & initiativtagare; Madeleine Brehmer, vd Sabis; samt Mikael Einarsson, kock & restauratör Chez Jolie.
Dela
Fler nyheter i Måltider och Värdekedjan
Fullkorn var hedersgäst på Nobelfesten: ”Äntligen”
Under årets Nobelmiddag serverade kocken Jessie Sommarström bland annat en fullkornsgröt gjord på hydrotermiskt behandlat klippt korn, vild och odlad svamp, jordärtskocka och en rostad kycklingsky.
– Detta är så nära ett Nobelpris vi kan komma, säger David Fredlund, vd på Hidden in Grains, som utvecklat det hydrotermiskt behandlade spannmålet tillsammans med Warbro Kvarn.
11 december
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.