Hon vill lyfta kolhydratkvaliteten

Majoriteten av svenska konsumenter anser att fullkorn är nyttigt medan synen på kolhydrater inte är lika positiv. – Livsmedelsindustrin har en viktig roll när det gäller att nyttiggöra kolhydraterna, och därmed underlätta för konsumenterna att göra hälsosamma val, säger Emma Nordell, affärsutvecklare på Lantmännen.

Bevisen för att fullkorn och fibrer är hälsosamt är övertygande, enligt de forskare som talade under det under seminariet ”Kolhydrater och hälsa – myter och verklighet”.

Det konstaterades även att vi äter på tok för lite fullkorn och att kommunikationen till konsumenterna behöver handla om vilken kolhydratkvalitet som är bäst: Fullkorn, kostfibrer och glykemiskt index ger tillsammans en bra beskrivning av kolhydratkvaliteten.

– Nu har vi mycket värdefull kunskap om hälsoeffekterna av fullkorn och fibrer. Men maten kan göra nytta först när den är uppäten. Det är en gammal sanning som är ledstjärnan när industrin ska utveckla nyttiga livsmedel som både smakar gott och ser goda ut, säger Emma Nordell, affärsutvecklare på Lantmännen.

En lika stor utmaning är att locka konsumenterna att välja dessa, trots att det i princip är omöjligt att berätta om deras hälsomervärden på ett tydligt sätt enligt nuvarande regler för marknadsföring av hälsofördelar.

Som exempel redogjorde Emma Nordell för utvecklingsarbetet av nyttigare pastaprodukter. År 2003 lanserades fullkornspastan och gjorde först stor succé men förlorade sedan i popularitet eftersom många inte gillade vare sig färgen eller smaken. Därför utvecklades den vita fiberpastan i stället, men i den gick man miste om fullkornseffekten. Sedan kom bön- och linspasta, och den allra senaste produkten från Lantmännen är en pasta med bönor och fullkorn.

Företaget satsar 25 miljoner kronor årligen på forskning inom exempelvis växtförädling, kliniska nutritionsstudier och sensorik i samarbete med universitet, högskolor och institut.

Chalmers är en av dessa samarbetspartners, där professor Rikard Landberg är verksam och kunde redogöra för aktuella fullkornsrön.

– Vi vet att fullkorn minskar risken väsentligt för att få typiska välfärdssjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes typ 2, säger han.

Mer fullkorn innebär också lägre risk för cancer i tjocktarmen och här har det visat sig att fullkornsråg har större hälsoeffekter än fullkornsvete. Fullkornsråg påverkar också kolesterolvärdet positivt. En möjlig anledning till detta kan vara att råg innehåller mer fermenterbara fibrer än vad vete gör och har därför större påverkan på tarmens mikroflora.

ANNA K SJÖGREN

 

Dela

Fler nyheter i Arkiv

Sätherberg: ”Ingen risk för matbrist”

”Det finns ingen risk för matbrist”, sa landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg på en presskonferens i tisdags.nDäremot är ökade livsmedelspriser, sämre lönsamhet för jordbruket och minskad matproduktion några av de konsekvenser som Ukrainakrisen kan få på den svenska livsmedelsförsörjningen.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.