– Jag ser fram emot att jobba mer verklighetsnära, säger hon till Livsmedel i fokus.
23 mars 2023
Forskarrapporten om bristande biotillgänglighet av järn i vegoprodukter slog ned som en bomb Livsmedelssverige i december. Det handlade om en studie där forskare vid Chalmers Livsmedelsvetenskap undersökte 44 vanliga vegoprodukter av typen burgare, korv och färs, och fann att näringsinnehållet som var tryckt på innehållsförteckningen inte alls svarade upp emot vad kroppen i praktiken kan tillgodogöra sig.
Huvudförfattare till rapporten var Inger-Cecilia Mayer Labba, som blev en hett eftertraktad intervjuperson för landets samlade mediekår.
– Det var en rätt hektisk period eftersom pressreleasen släpptes bara två månader efter att jag fött barn. Jag har inte riktigt hunnit med att vara föräldraledig, om man säger så, säger hon och skrattar.
Och det var inte bara media som hörde av sig utan även en hel del företag. Något som nu fått henne att ta klivet ifrån forskarvärlden för att i stället jobba på AFRY – ett stort internationellt företag inom teknik, design och rådgivning, som bland annat arbetar med nya lösningar för livsmedels- och dryckes- och ingrediensindustrin.
Här gjorde Inger-Cecilia Mayer Labba sin första arbetsdag på avdelningen Food and Pharma i fredags.
– Jag ska arbeta inom en stor satsning vi kallar Future foods, där vi hjälper livsmedelsföretag att bygga upp, eller utveckla befintliga, anläggningar för att utveckla sina processer och tillverkningssystem. Vi jobbar mot hela livsmedels- och life science industrin.
Varför blev det så stort rabalder kring den där forskarrapporten tror du – det där med biotillgänglighet är väl egentligen ingen ny kunskap…?
– Nej, men vi lyckades sätta det på agendan och föra kunskapen utanför den akademiska världen. Sedan tror jag att det handlar om att ämnet blivit extra aktuellt och relevant i och med att vi alla uppmanas att äta mer vegetariskt. Så länge vi äter blandkost spelar biotillgängligheten mindre roll men vid ett grönt skifte måste vi göra något åt problemet.
Tack vare sitt nya jobb hoppas hon kunna föra ut sin kunskap på ett mer konkret vis.
– Vi vet ju vad det är som gör att tillgängligheten blir bättre i en vegoprodukt. Det handlar framför allt om att avlägsna fytinsyran, som är en potent hämmare av järnabsorption, säger Inger-Cecilia Mayer Labba.
Hon tycker att det känns väldigt roligt att få jobba mer verklighetsnära.
– Forskning är superviktigt men sedan behöver man få ut kunskapen i industrin också. I dag finns tyvärr ett stort glapp.
Varför är det så?
– Ett av problemen är att inom akademin är det framför allt meriterande att publicera artiklar – men inte att applicera kunskapen i industrin. Så det finns lite att jobba med där. Framför allt måste vi ha en kontinuerlig dialog, att mötas mellan våra olika världar.
Har du någon drömkund?
– Om det är en startup eller ett etablerat storföretag i livsmedelsbranschen spelar ingen roll. Det jag brinner för är att vara delaktig i att utveckla livsmedelsindustrin mot ökad hållbarhet ur fler aspekter än vad som tidigare har getts utrymme.
Dela
Fler nyheter i Forskning och Människor och Växtbaserat
Gemensam satsning på bioteknik ska utveckla framtidens mat
Världens växande befolkning och behovet av ett mer hållbart livsmedelssystem kräver nya sätt att producera och konsumera mat. Chalmers tekniska högskola är nu värd för ett unikt konsortium för att utveckla framtidens mat, i samarbete med Arla och Lantmännen.
21 november
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.