Het diskussion om plast vid premiären för Pack@Stage

Under torsdagen var det premiär för Pack@Stage – ett nytt webbsänt liveforum för alla som är intresserade av förpackningar. Temat för dagen var plast – tidigare beskrivet som framtidens material, men som nu betraktas som skadligt.

I panelen på premiären av Pack@Stage fanns både representanter från dagligvaruhandeln samt förpackningsindustrin. Thomas Olsson, Vd på Treform Packaging, Annica Hansson-Borg, Hållbarhetschef på Bergendahls, Anders Källman, Vd på Multivac samt Lars Willner, Divisionschef på AR Packaging fick ge sin syn på dagens förpackningar med fokus på plast. Ett välkänt ansikte inom förpackningsindustrin, Per-Stefan Gersbro, var  moderator och Packmarknaden står som arrangör.

Dagens frågeställning handlade om det ständigt aktuella och omtvistade materialet plast: ”Går det att sälja mat säkert och hållbart utan plast?”

Panelen var enig i att plasten får oförtjänt mycket kritik, och i alltför hög grad framhålls som enbart skadlig. Anders Källman menar att det är självklart att vi ska minska på plast, men att materialet också har sina fördelar. Han syftar då på att plast många gånger bidrar till minskat matsvinn och att matsvinnet är ett mycket större klimatproblem än plasten. Vad ger egentligen högst vinst i slutändan?

Tomas Olsson menar att om vi bara ska fokusera på återvinningsbara förpackningar så kommer matsvinnet att öka. Han framhåller att det finns nya former av material som innehåller mineral, vilket gör dem styvare och man kan därför reducera mängden som behövs. Treform Packaging framställer ett material som är 50 procent plast och 50 procent mineral i form av krita. Mineral i förpackningar förekommer mer på den europeiska kontinenten, men i Sverige saknar vi i dagsläget möjligheter att återvinna dessa.

Panelen pratar om stärkelsebaserade material, som i media ofta framhålls som ett bra alternativ till fossil plast. Men i dag finns ingen teknik för återvinning och om stärkelsen kommer in i återvinningen sänker det kvaliteten på återvinningsplasten.

– Den blir som ett gift.

När Per-Stefan Gersbro ställer frågan om det är realistiskt att tro att vi har fossilfritt och enbart återvunnen plast om tio år blir det tyst i panelen.

Anders Källman tar ordet och framhåller att det finns stora investeringar i maskiner i förpackningsindustrin globalt, och att det därför kanske inte är möjligt att ställa om så snabbt.

Panelen menar att en del åtgärder blir snarare populistiska än att de är den bästa lösningen. Som exempelvis plastskatten på plastpåsar.

Här menar Annica Hansson-Borg att politikerna slog mot helt fel mål. Att plastpåsar är en cirkulär produkt där man har kommit mycket långt:

– En plastpåse behöver man bara använda två gånger för att den ska bli klimatneutral. En papperspåse behöver man däremot använda 42 gånger. Och det här känner konsumenten inte till, framhåller hon upprört.

Sedan plastskatten infördes har plastpåsarna enligt Annica Hansson-Borg minskat med 70 procent, och papperspåsarna ökat, vilket alltså är ett sämre alternativ.

Finns det någon optimism inför framtiden?

– Att förpackningarna och plasten ligger på bordet och att vi pratar om det och samverkar för att ta fram gemensamma lösningar, säger en enhällig panel. Och att värdet på plast lyfts. Om man inte bara ser den som avfall, utan som en värdefull resurs så kommer mer plast att återvinnas.

Dela

Fler nyheter i Arkiv och Hållbarhet

Nya märkningsregler förändrar spelplanen: “Viktigt att se över sin kommunikation”

Farm to fork, digital matdata och green claims. Det är bara något av allt man kan få veta mer om under Märkningsdagen.
– Det händer otroligt mycket på lagstiftningsområdet just nu, säger advokaten Katarina Ladenfors på advokatfirman MarLaw.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.