Kopensionat för gamla mjölkkor tog hem priset: ”Som ett omvänt spa”

När mjölkkor inte längre levererar på topp kan de bli naturvårdare i stället. Nu prisas Ulrica Björnhag, som driver Hagshultskossorna i Skillingaryd, för att ha skapat Sveriges hittills enda kopensionat – där ett smakrikt gräsbeteskött är slutresultatet.

Smålands och Ölands Gastronomiska akademi delar varje år ut diplom till framstående personer inom det gastronomiska området, som främjar lokal förädling och konsumtion.
I år är Hagshultskossorna i Skillingaryd vinnaren i kategorin lokal primärproduktion.
– Vi är superglada och stolta för att någon har sett det vi gör och vill lyfta fram det, säger Ulrika Björnhag, som driver företaget tillsammans med sin man Carl-Johan Bertilsson.
Verksamheten går ut på att ta emot äldre djur av mjölkras, med en snittålder på är sju, åtta år.
– Det är fantastiskt att få ta emot de äldre korna. De har fött kalvar och gett många tusen liter mjölk och i stället för att de skickas till slakt direkt så får de ett värdigt avslut på livet hos oss. De kommer hit när de har mjölkat klart och lever hos oss i ungefär ett halvår. Under den tiden ska de ha hunnit varva ned och bygga upp muskler och fett. Det är som ett omvänt spa, de kommer hit för att gå upp i vikt, vi kallar det för re-cow. Vi tar kon på en vända till, säger Ulrika Björnhag.
Djuren äter bara gräs, vilket gör att de växer långsammare och lägger på sig fett långsammare. Resultatet blir att ett saftigt och marmorerat kött, där fettet blir alldeles gult. Fettet, och därmed köttet, blir mer smakrikt eftersom fettsammansättningen förändras; det är mer omega-3 fett i kött från kor som bara äter gräs.
Därefter skickas djuren till slakteriet i Lammhult, som ligger cirka 30 minuters resa med bil från gården. Företaget gör sedan korv och andra charkuterier, lufttorkade detaljer samt säljer färdiga köttlådor som de levererar till konsumenterna i kylbilar i Stockholm, Göteborg och Malmö.
Köttet köps även av flera finkrogar, däribland Fotografiska i Stockholm.
– Våra kor ger ett fantastiskt kött samtidigt som det verkligen är hållbart. Man kan säga att vi tar hand om och utvecklar en bortglömd resurs!

Priset delades ut under en ceremoni på residenset i Växjö den 3 oktober. Övriga vinnare av gastronomiska utmärkelser i Småland och på Öland är Cornelia Witthöft, forskare på Linnéuniversitetet; Lilian Sagerfors, Ekenäs hantverksbageri i Halltorp; Anette Elmhall, Bonnagårdens förskola i Växjö; samt Jonas Bohlin, formgivare och arkitekt.

 

 

Dela

Fler nyheter i Människor och Primärproduktion

Tempe på åkerböna tog hem matinnovationspriset

En fullpoängare rent hållbarhetsmässigt och en produkt som bjuder på små insprängda smaksensationer. Så beskriver juryn det vinnande bidraget i årets upplaga av tävlingen Ät Stockholm: Hallstavik Tempe.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.