20 januari 2020
Paul Svensson driver flera restauranger, bland annat den på Fotografiska museet i Stockholm, som 2017 utsågs till världens bästa museirestaurang. Han har arbetat på en rad stjärnkrogar och representerat Sverige i Bocuse d’Or, han har även skrivit en rad kokböcker och föreläser flitigt – i höstas medverkade han på Livsmedelsdagarna i Tylösand.
Utnämningen av Paul Svensson till hedersdoktor vid Örebro universitet ska både stödja och stärka Örebro universitetets arbete och profil på hållbarhetsområdet. I motiveringen står det bland annat: ”Han är en engagerad förespråkare för hållbar njutning, alltså mat som smakar exceptionellt samtidigt som den gör gott för vår hälsa och vår planet.”
För Paul Svensson är matsvinnet en av vår tids största problem – men han menar samtidigt att det finns lösningar:
– Det handlar mycket om att få matrester att bli det nya exklusiva. I dag slänger många bort sina bästa matupplevelser, säger han och förklarar att mat som tappat en massa vatten smakar mycket mer, såsom skrumpna rotfrukter.
Kombinationen av att använda så mycket som möjligt av en grönsak, omvandla den till godaste maten och samtidigt minska svinnet kokar ihop till en matfilosofi som enligt motiveringen till hedersdoktoratet får ”måltiden och ekologi att sammanstråla i begreppet måltidsekologi”.
AGNETA RENMARK
Dela
Fler nyheter i Arkiv
Sätherberg: “Ingen risk för matbrist”
”Det finns ingen risk för matbrist”, sa landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg på en presskonferens i tisdags.nDäremot är ökade livsmedelspriser, sämre lönsamhet för jordbruket och minskad matproduktion några av de konsekvenser som Ukrainakrisen kan få på den svenska livsmedelsförsörjningen.
22 mars
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.