Hedda Spendrup: ”Jag vill utmana vad öl faktiskt kan vara”

Omaka är namnet på Spendrups nya bryggeri mitt i centrala Stockholm. Ambitionen? Att låta smak gå före stil och att flytta gränserna för vad ett bryggeri är.

I februari 2020 öppnar Hedda Spendrup eget bryggeri: Omaka på Uggelviksgatan i Stockholms innerstad. Namnet kommer från ambivalensen i att navigera mellan historia och framtid.

– Det är ett innovationsbryggeri som speglar nästa generation Spendrup. Mitt mål är att bredda synen på vad en öl kan vara, hur den kan smaka och när man ska dricka den, säger Hedda Spendrup, som tillhör den fjärde generationen i familjen.

Hon fick sin formella bryggmästarutbildning på bryggerihögskolan VLB i Berlin och har tidigare arbetat med produktutveckling på Brutal Brewing och på det Londonbaserade bryggeriet Beavertown.

Brodern Axel Spendrup, som är utbildad formgivare, ansvarar för det visuella uttrycket. 

– Vi vill nå både ölälskarna och de som inte tror att öl är något för dem. Jag tror att många människor har lättare att relatera till smaker än till ölstilar, och därför vill jag jobba utifrån smak i stället för att kategorisera allt jag gör. Min ambition är att Omaka ska bli ett val för människor som gillar mat, dryck och spännande smaker överlag, säger Hedda Spendrup.

Bryggningen i den nya lokalen beräknas komma igång i slutet av 2019 och den första ölen från bryggeriet släpps i början av 2020.

AGNETA RENMARK

 

Dela

Fler nyheter i Arkiv

Sätherberg: ”Ingen risk för matbrist”

”Det finns ingen risk för matbrist”, sa landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg på en presskonferens i tisdags.nDäremot är ökade livsmedelspriser, sämre lönsamhet för jordbruket och minskad matproduktion några av de konsekvenser som Ukrainakrisen kan få på den svenska livsmedelsförsörjningen.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.