Hasselnötter är det nya vinet

Trots att det går utmärkt att odla hassel här i Sverige importeras nästan alla hasselnötter vi äter. Men det kan det snart bli ändring på, enligt hortonomen Anna-Carin Almqvist.

Hasselnötter är inte bara gott, det är nyttigt också tack vare ett högt innehåll av fleromättade fettsyror, bra proteiner och varjehanda vitaminer och mineraler.
– Nötter spelar en viktig roll i kostomställningen när vi ska äta mer växtbaserade proteiner och fetter, säger hortonomen Anna-Carin Almqvist på Hushållningssällskapet i Halland.
I dag importerar vi 1 200 ton hasselnötter varje år, varav 1 000 ton är skalad vara. Merparten kommer från Turkiet medan de mer exklusiva hasselnötterna importeras från Piemonte i Italien.
– Alla de nötter som används i bakverk, av livsmedelsindustrin och som säljs i dagligvaruhandeln i dag är importerade. Detta samtidigt som vi behöver öka självförsörjningsgraden. Dessutom är närodlat ett viktigt försäljningsargument för många konsumenter.
Genom projektet ”Svensk nötodling – vårt kulturarv” (som finansierats av Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling) har Anna-Carin Almqvist sammanställt en historisk bild av nötodlingar i Sverige och samlat fakta och råd till den som vill odla hasselnötter i dag.
Här kan man läsa att det tidigare har odlats stora mängder hasselnötter i Halland, Skåne, Blekinge och på Öland och Gotland, och att Sverige var nettoexportör av hasselnötter under 1700-talet.
I dagsläget finns knappt 20 hektar hasselodling i Sverige men Anna-Carin Almqvist hoppas på snabb ökning.
– En produktiv svensk hasselnötsodling skulle kunna generera ett halvt ton skalade hasselnötter per hektar. Om vi skulle ha 200 hektar motsvarar det tio procent av importmarknaden, säger hon.
Nötodlingarna är även ett perfekt komplement till fruktodlingar, eftersom blommorna blommar och pollineras vid olika tidpunkter – och bra för den biologiska mångfalden.
På Hushållningssällskapets försöksstation Lilla Böslid utanför Halmstad ska man anlägga en demoodling för kommersiell hasselnötsodling nu i vår. Detta för att sprida kunskap och erbjuda rådgivning för yrkesmässig nötodling.
Vilka är de största utmaningarna?
– Det tar tid att etablera nya odlingar. Man får räkna med att det tar minst fem år innan man kan börja skörda.
I Danmark har man haft kommersiella odlingar länge och här finns även tradition att äta färska hasselnötter, som man exempelvis hackar och har i en sallad.
– Färska nötter är lite mer som en grönsak, säger Anna-Carin Almqvist som verkligen tror på kraften i hasselnötter:
– Precis som vi har fått en lång rad vinodlare i Sverige kommer vi snart även att ha hasselnötsodlare. Det är lite samma typ av resa!

 

Dela

Fler nyheter i Primärproduktion och Värdekedjan

Svenska livsmedelsproducenter optimistiska inför årets slutspurt

Svenska livsmedelsproducenter såg sin försäljning minska under årets tredje kvartal men om deras prognoser för det sista kvartalet slår in blir det den starkaste tillväxten på tre år. Även livsmedelsexporten vänder upp efter flera års nedgång, enligt Livsmedelsföretagens senaste konjunkturbrev.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.