Här vaskas framtidens innovatörer fram

I måndags var det introduktionsdag för kursen Innovation Management på Handelshögskolan i Stockholm. Temat för terminen: Future of Food. ”Mat är numera ett samhällsfenomen som klivit in andra och fler sammanhang än förr – då krävs ytterligare kunskap och utbildning”, säger Johan Jörgensen, grundare och partner på Sweden Foodtech.

Kursen, alltså Innovation Management på Handelshögskolan, är en grundkurs som samtliga studenter genomför under sitt första år. Den ska ge en grundläggande kunskap om ekonomisk teori, innovationer och entreprenörskap och implementeras på verkliga branscher med riktiga case. Förra året liksom i år handlar det om mat. Temat för i år är ”Future of Food”, vilket alltså betyder att studenterna jobbar skarpt utifrån livsmedelsbranschens utmaningar och möjligheter.
– Mat  är inte längre bara mat. Hela livsmedelsbranschen genomgår just nu en stor transformation, och fokus är flyttat från detaljer om kostråd och hälsa till att handla om en fundamental omställning av det globala matsystemet, säger Johan Jörgensen som är grundare och partner på Sweden Foodtech, och en av dem som engagerar sig i kursens innehåll.
Han menar att mat numera är ett samhällsfenomen, vilket då plötsligt gör att fler blir intresserade av det. Men det gör också att det krävs större och bredare insatser.
– Utvecklingen behöver finansieras, vi måste förstå hur vi kan satsa tekniskt för att utveckla snabbare och bättre, och vi behöver förmodligen räkna om på andra parametrar än de vanliga, fortsätter Johan Jörgensen.
Studenterna som går kursen kommer att delas in i grupper och jobba med olika utmaningar som kommer från företag och representerar riktiga frågeställningar. När kursen avslutas i mitten av maj genomförs ett event likt ett ”Draknäste”.
– Vi kommer att ha riktiga investerare som bedömer studenternas projekt och hur investeringsbara de är. En vinnare utses och pris delas ut. Det är en klassisk entreprenörstävling helt enkelt, berättar han.


Johan Jörgensen.

Förra årets Draknäste imponerade på Johan Jörgensen.
– Ja, studenternas bolag som kom till final var otroliga. Det fanns inte en enda finalist som inte var investeringsbar.
På vilket vis tänker du att kursen och finaltävlingen bidrar, på riktigt, till livsmedelsbranschen?
– De studenter som läst kursen och jobbat med riktiga case har redan börjat tänka i banor kring mat och innovation, och för varje kurs som genomförs blir de fler och fler. Om några år kommer många ha fått sig en riktig duvning i just mat, utveckling och innovation. Det i sin tur riktar ju ljuset än mer på livsmedelsbranschen generellt, och behovet av snabbare utveckling i en bransch som faktiskt är både långsam och konservativ idag. Det kommer att bidra till transformationen, och påskynda den med ny kunskap och kapacitet.


Valentina Tartari.

Valentina Tartari, är professor i innovation på Handelshögskolans House of Innovation. I veckan var hon för andra gången med och startade kursen som är obligatorisk för samtliga förstaårsstudenter, inte mindre än 300 stycken i år.
– Vi har lagt upp årets kurs på liknande sätt som förra året, men med helt nya teman som utmanar och utbildar studenterna inom entreprenörskap och innovation men från ett mat- och livsmedelsperspektiv, berättar hon.
Det finns åtta teman, och studenterna delas in i olika klasser där varje klass fokuserar på ett. Årets teman är Food for perfomance, Food for health, Proteins, Sidestreams, Wine, Convinience stores, Oceans och Circularity.
– Vi har alltid tillgång till och samarbetar med en branschexpert på varje tema. Det är kunniga och pedagogiska experter som kan komma från allt från väldigt stora företag till mindre, de kan vara investerare eller entrprenörer alternmativt ha annan erfarenhet som är ytterst relevant för studenterna, berättar Valentina Tartari, som poängterar att det är en stor fördel att tillgång till den typen av resurs under hela kursens gång.
Till sist; tror du att det här kan hjälpa livsmedelsbranschen att utvecklas ytterligare?
– Absolut. Mitt huvudjobb är förstås att lära studenterna om innovation, men det är viktigt att de får introduceras till, och utsättas för, en bransch som är i behov av utveckling och entreprenörskap, och där innovation kan göra skillnad. Studenternas medvetenhet om branschen ökar, och det kommer att vara livsmedelsbranschen till gagn.

Dela

Fler nyheter i Forskning och Människor och Mötesplatser och Trend och Utblick och Värdekedjan

Så bygger branschens företag beredskap

Sverige befinner sig i ett mycket allvarligt säkerhetspolitiskt läge, något som gör att frågan om beredskap diskuteras överallt. Livsmedelsbranschens utmaningar är stora och de flesta har förstått att vi inte kan ta maten för given. Men hur förbereder sig företagen på att ha beredskap vid en eventuell kris? Livsmedel i fokus har ställt frågan till ett antal nyckelpersoner i branschen.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.