Här ska en ny hub för cirkulär matproduktion växa

Jordberga gård vill samla aktörer med den gemensamma ambitionen att skapa en helt cirkulär, lokal och hållbar produktion av livsmedel och förnyelsebar energi. Nu letar man efter fler livsmedelsproducenter som vill ingå i klustret.
– Ett helt unikt projekt, säger Peter Önnby på konsultföretaget Ramboll.

I Jordberga utanför Trelleborg finns både biogasproduktion och vindkraftverk på plats, med möjlighet att utöka, och det finns även planer på att anlägga en storskalig solkraftspark. Redan nu finns Jordberga gård, Gasum och Smågris Syd i området, men fler aktörer har visat intresse för etablering i området.

– Att tänka hållbarhet i allt vi gör är framtiden. Vår ambition är att få till ett intressant miljökoncept. Genom att kombinera gröna energilösningar och nyttja synergierna mellan de olika verksamheterna skapar vi en unik hub för livsmedelsproducenter som vill jobba cirkulärt. Om vi kan knyta till oss någon som vill odla exempelvis gurka, tomat, proteingrödor eller fisk är kedjan komplett, säger Carl-Adam von Arnold, ägare av Jordberga gård och initiativtagare till projektet.

Enligt den förstudie som konsultföretaget Ramboll gjort finns flera positiva miljömässiga effekter av samverkan i Jordberga. En av dem är att projektet skulle minska koldioxidutsläppen i regionen med minst 5 000 ton koldioxid per år. En annan är närheten till Sveriges största biogasproduktion, Gasum, samt att hanteringen av flyt- och biogödsel bidrar till att stärka förutsättningarna för biogasproduktionen och samtidigt skapa en attraktiv produkt.

– En utökning med produktion av livsmedel skulle innebära att Sverige blir mindre beroende av livsmedelsproduktion från andra länder och därmed bidra till minskade transporter och en helt förnyelsebar energimix i framställningen. Jordberga Resurshub är ett unikt projekt i Sverige givet storleken och omfattningen av de investeringar som planeras samt de positiva effekter det ger på miljön och samhället i och runt Jordberga, säger managementkonsult Peter Önnby på Ramboll.

Dela

Fler nyheter i Förädling och Hållbarhet och Primärproduktion

Svenska livsmedelsproducenter optimistiska inför årets slutspurt

Svenska livsmedelsproducenter såg sin försäljning minska under årets tredje kvartal men om deras prognoser för det sista kvartalet slår in blir det den starkaste tillväxten på tre år. Även livsmedelsexporten vänder upp efter flera års nedgång, enligt Livsmedelsföretagens senaste konjunkturbrev.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.