– Små förändringar kan ha stora konsekvenser som påverkar leveransförmågan av kvalitetsgrödor i rätt tid, säger odlingschefen Lisa Lindström.
8 maj 2020
Under de tre senaste åren har Svegro halverat svinnet och reducerat energiåtgången med cirka 20 procent i sina växthus ute på Färingsö. Nu inleds ett pilotprojekt för AI-styrd odling för ännu mer effektiva och miljösmarta odlingsprocesser.
– Ekologisk produktion, fossilfri energi, recirkulerande näringssystem med minimal vattenförbrukning och maximalt nyttjande av solens energi är redan på plats. Nu vi vill göra mer, säger Lisa Lindström.
Pilotprojektet är en del av Vinnovas satsning ”Starta er AI-resa” som löper fram till och med oktober i år.
På Svegro har man i alla år samlat in data från sina odlingar, både manuellt och visuellt; nu ska konsultbolaget Codon Consulting förädla den kunskapen med en ny AI-metod som utvecklas speciellt för det här projektet. I stället för att med ögat ha koll på 55 000 kvadratmeter grödor byggs en modell som genom bilddatainsamling kan bedöma grödornas tillväxthastighet, om grödorna utvecklas enligt plan eller är i behov av åtgärd.
– Framtidens odlingsproduktion kommer sannolikt att kombinera odlingsspecialisternas kunskaper med AI och som svensk marknadsledande aktör inom örter och sallat i kruka vill vi vara med och driva på den utvecklingen, säger Lisa Lindström.
Dela
Fler nyheter i Förädling och Hållbarhet och Primärproduktion
Svenska livsmedelsproducenter optimistiska inför årets slutspurt
Svenska livsmedelsproducenter såg sin försäljning minska under årets tredje kvartal men om deras prognoser för det sista kvartalet slår in blir det den starkaste tillväxten på tre år. Även livsmedelsexporten vänder upp efter flera års nedgång, enligt Livsmedelsföretagens senaste konjunkturbrev.
22 november
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.