Här odlas nya arbetsmöjligheter

En snabbutbildning på distans ska råda bot på personalbristen inom trädgårdsnäringen inför odlingssäsongen.
– Branschen behöver arbetskraft och vi kan hjälpa dem, säger Sandra Lennartsson, kurssamordnare på Hvilan Utbildning.

I början av april arrangerade Hvilan Utbildning i samarbete med Arbetsförmedlingen och arbetsgivare inom trädgårdsnäringen en pilotutbildning för som föll väl ut.

I måndags gick de skarpt med den första ordinarie utbildningen, vilken pågår under tio dagar med en veckas teoretisk introduktion och en veckas praktik.

– Det är grundläggande kring de olika moment man möter, vad det innebär att jobba med livsmedel och vad olika certifieringar står för, säger Sandra Lennartsson, trädgårdslärare på Hvilan Utbildning och kurssamordnare.

På 80 timmar blir man givetvis ingen expert men man kan i alla fall få en uppfattning om hur olika grödor sås, hanteras, skördas och paketeras. Eleverna får också lär sig till exempel beskärning av bärbuskar och gödsling av odlingar.

Att utbildningen till stor del är på distans är en utmaning när det gäller praktiska ämnen, men med hjälp av pedagogiska filmer funkar det.

– Intresset har varit över all förväntan. Jag har över 700 intresseanmälningar här hos mig just nu, säger Sandra Lennartsson.

Det handlar om människor i alla åldrar och med alla sorters bakgrund.

– Vi ser många som kommer från den typen av branscher där det varit varsel och permitteringar, såsom inom flyg, hotell, restaurang och kultur.

Efter utbildningen är studenterna redo att gå direkt ut i anställning.

Sandra Lennartsson poängterar att det handlar om ett väldigt fysiskt arbete.

– Många kan ha en romantisk bild av hur det är att jobba med odling men det är något helt annat att göra det yrkesmässigt jämfört med hur det är att odla i sin egen trädgård.

 

Hvilan Utbildning ägs av GRO – Gröna näringens riksorganisation som är en del av LRF – och har utbildat kompetent personal inom odling till branschen i mer än 150 år.

 

Dela

Fler nyheter i Corona och Primärproduktion

Lantmännen om krisberedskap: “Den låga självförsörjningsgraden skapar oro”

Tillgång till mat är en central del i landets krisberedskap. Men en färsk Novus-undersökning som gjorts på uppdrag av Lantmännen visar att knappt en av fyra svenskar känner sig trygga med Sveriges matförsörjning vid kris.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.