Här hyllas Nobelmiddagens alla fantastiska producenter: ”En ära”

I söndags arrangerade Sorundahallarna en hyllningsmiddag för alla de producenter som levererade råvarorna till Nobelmiddagen 2024, tillsammans med Nobelkocken Jessie Sommarström och Nobelkonditorn Frida Bäcke:
– En helt fantastisk kväll!

Det här med att arrangera en hyllningsmiddag till alla producenter som varit inblandade i Nobelmiddagen är inget som hänt tidigare.
– Idén föddes redan när Jessie, Frida och jag började spåna kring vad som skulle serveras under Nobelmiddagen. Allt är jättehemligt. När vi kontaktar producenterna kan vi inte avslöja vad det är för event vi vill att de ska leverera sina råvaror till, säger Anna Sjögren, marknadskoordinator sponsorskap och försäljning på Sorundahallarna.
Hon har varit en hjälpande hand i att leta råvaror tillsammans med Jessie Sommarström och Frida Bäcke – ett både roligt och krävande arbete som varit igång sedan förra våren.
Mycket till Nobelfesten handlar nämligen om specialbeställningar, som till exempel rotselleri som ska skördas när de mäter 6 centimeter i diameter, och betor som ska mäta 3 centimeter i diameter.
– Både Jessie och Frida bryr sig så oerhört mycket om vilka råvaror de använder och personerna som står bakom dessa, säger Anna Sjögren.

Av totalt 27 producenter var det 23 som hade möjlighet att närvara under hyllningsmiddagen, som hölls på restaurang Aristo i Stockholm och som drivs av krögarduon Douglas Fagerman och Ruben Blomdahl.
Men det var inte bara producenter som fanns med bland de drygt totalt 60 sittande gästerna. Här fanns även kockar och konditorer, köksteamet från Stadshuskällaren som varit inblandade i processen på ett eller annat sätt tillsammans med köksteamet från Gyllene Salen i Stadshuset och medarbetare från Sorundahallarna.
Även landsbygdsminister Peter Kullgren med fru var på plats (ministern missade själva Nobelfesten 10 december).
– Han verkade vara väldigt nöjd med både maten och samtalen runt bordet, som kretsade mycket kring livsmedelsproduktion, säger Anna Sjögren.
Jessie Sommarström var också nöjd med hyllningsmiddagen.
– Det blev verkligen en fantastisk kväll! Stämningen var otroligt fin och när så många kunniga människor samlas blir det alltid intressanta diskussioner, säger hon och fortsätter:
– Det är en ära att få visa producenterna den uppskattning de verkligen förtjänar för allt det otroliga arbete de gör varje dag.

FOTO: Sorundahallarna

Här är alla producenter till Nobelmiddagen 2024
* Wålstedt Gård: Rotselleri, betor och gatkamomill
* Hulte Eko: Rotselleri och betor
* Löt Getgård: Bjällboätten och färskost
* Reko kyckling och Ånestad Lillgård: Kyckling
* Hidden in Grains och Warbro Kvarn: Bulgur av korn
* Fungigården: Ostronskivling
* Saxtorp Svamp: Shitake och kejsarhatt
* Wermlands Skogsförråd: Karl-Johan, svart trumpetsvamp samt små gula kantareller.
* Böle Grönsaker i Ockelbo: Vaxbönor
* Högtorp Gård: Granskottsolja och rosenkvittenjuice
* Liura: Ume plommon och Liura soja
* Stora Tollby Gård: Aztec Gold potatis och Elverum jordärtskocka
* Stora Juleboda Gård: Piruette äpple och torkade vresrosblad
* Bärande produkter: Torkade ljungblommor
* Almnäs Bruk: Almnäs Tegel ost
* Nordisk Råvara: Rättviksärt, Gotlandslins, Vreta gulärt, bondbönor och quinoa
* Orto Novo: Libbsticka
* Ängaarde och Tryffel of Sweden: Gotländsk hösttryffel
* Kattvisk Fruktodling: Granny Smith äpple
* Björknäs Fruktodling tillsammans med Äppelriket: Frida äpple
* Cube Greens: Microgrönt och ätbara blommor
* Rosa Skattlådan: Honung
* Odensjö: Äppelbalsamico

 

Dela

Fler nyheter i Måltider och Mötesplatser och Värdekedjan

Livsmedelsbranschen – en motor för svensk ekonomi

Livsmedelskedjan omsätter 1 163 miljarder kronor per år, har ett förädlingsvärde som motsvarar 4 procent av Sveriges BNP och står för 7,5 procent av den totala sysselsättningen i Sverige. Det visar rapporten ”Fakta om maten: En näring för svensk ekonomi” från Svensk Dagligvaruhandel.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.