– Efterfrågan på svenskt veteprotein är stor både nationellt och internationellt, säger Lars-Gunnar Edh, chef för Lantmännen division Energi.
11 maj 2023
Lantmännens nya produktionsanläggning ska utvinna veteprotein från svenska gårdar; det handlar om en investering på 800 miljoner kronor.
Intresset för växtbaserade proteiner ökar, enligt Lantmännen, ”till följd av att fler verksamheter upptäcker nya användningsområden för ingrediensen”.
– Efterfrågan på svenskt veteprotein är stor både nationellt och internationellt. Det är mycket positivt att vi nu kommer att kunna erbjuda fler kunder vårt högkvalitativa veteprotein, säger Lars-Gunnar Edh, chef för Lantmännen division Energi.
Investeringen innebär en avsevärd expansion av verksamheten i Norrköping och ett 30-tal nya medarbetare har anställts till den nya anläggningen.
– Genom denna investering förstärker vi robustheten i svensk livsmedelsproduktion och ökar exportmöjligheterna, samtidigt som vi skapar ytterligare värde från den svenska åkermarken och våra medlemmars gårdar. Det är ännu en viktig milstolpe i Lantmännens strategi från jord till bord, säger Magnus Kagevik, vd och koncernchef för Lantmännen.
Dela
Fler nyheter i Förädling och Trend och Värdekedjan
Hon ska öka konsumtionen av fullkorn: “Tid, tålamod och starkt engagemang”
Maria Alexandersson är projektledare för Fullkornsfrämjandet. Uppdrag? Att få fler svenskar att få upp ögonen för vikten av att äta fullkorn.
– När man väl förstår är det egentligen ganska enkelt, säger hon till Livsmedel i fokus.
29 oktober
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.