18 mars 2025
Nordic Seafarm, som grundades 2016, ligger i framkant när det gäller forskning, utveckling och kommersialisering av tång. 2023 tog företaget hem priset Årets Impact Maker under Livsmedelsdagarna i Tylösand, som arrangeras av Livsmedel i fokus.
Nu ska verksamheten skalas upp och en ny vd ta plats: Christer Olausson, som tidigare har haft ledande roller i flera olika företag med fokus på medicinering, livsmedel och jordbruk.
– Jag känner mig hedrad över att få leda ett sådant banbrytande företag inom den blå ekonomin. Tångens potential för att möta globala hållbarhetsutmaningar är enorm, och jag ser fram emot att arbeta tillsammans med det talangfulla teamet på Nordic SeaFarm för att driva innovation, utöka marknadsräckvidden och bidra till en mer hållbar framtid, säger Christer Olausson.
– Jag är uppvuxen i Strömstad, så havet ligger mig varmt om hjärtat. Precis som salt är tång en råvara som kan användas på många innovativa sätt och i så många olika industrier. Men det som gör tång särskilt spännande är dess hållbarhetspotential. Att kunna odla en näringsrik och funktionell råvara i havet, utan att tära på jordens resurser, är en möjlighet vi bara börjat utforska.
Vilken betydelse i den svenska livsmedelskedjan hoppas du att tång har i framtiden?
– Jag ser att svensk tång har en självklar plats i den svenska livsmedelskedjan inom tio år. Det är en råvara med fantastisk funktionalitet och smak, som kan bidra till att göra många produkter både godare och mer hållbara. Vi har en unik möjlighet att göra Sverige självförsörjande på tång, och jag tror att den kommer att bli en alltmer accepterad och efterfrågad ingrediens i livsmedelsindustrin, precis som inom restaurangbranschen och dagligvaruhandeln.
Vilken är din hittills bästa smakupplevelse när det gäller tång?
– Det finns ju många nya och spännande maträtter med tång, men den bästa smakupplevelse hittills är utan Nordic Seafarms Havsknäcke – det är både gott och lätt att inkludera i vardagen.
Christer Olausson efterträder Simon Hilmersson, som kommer att fortsätta arbeta för Nordic Seafarm som vice vd med fokus på expansionen av New Business Verticals and Strategy.
Dela
Fler nyheter i Fiske och vattenbruk och Människor
Människor Måltider Mötesplatser Trend
Spännande smaker kryddade medlemsträff
I onsdags bjöd Livsmedel i fokus in till medlemsträff hos Paulig i Göteborg. Ett 40-tal kollegor från livsmedelsbranschen deltog för att höra mer om Pauligs Tex mex-resa och företagets nya mål att växa inom det asiatiska köket – men också för att nätverka och knyta nya kontakter.
28 mars
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.