17 oktober 2024
Det blev Michael Andersson, som arbetar på stjärnkrogen Celeste och som tävlade i Årets kock för första gången, som vann SM i professionell matlagning och tog hem titeln Årets Kock 2024.
– Jag är så sjukt chockad, men också så sjukt glad. Jag kan nästan inte tro det! Jag mår bara helt fantastiskt bra just nu, säger Michael Andersson i samband med att han tog emot Gastronomiska Akademiens mejerimedalj i guld av H.K.H. Prins Carl Philip, samt en prischeck på 250 000 kronor.
Totalt tävlade de sex finalisterna i tre finalmoment under dagen, som tillsammans med en metodbedömning slutligen avgjorde vem som tog hem titeln Årets Kock 2024.
I den första finaluppgiften, som presenterades dagen innan finalen ägde rum, fick finalisterna i uppgift att laga en havsrätt med blåmusslor och ytterligare en valfri fisk, med valfria svenska råvaror från ett skafferi – och en begränsad klimatbudget: tre kilo koldioxidekvivalenter för en måltid för sex personer, vilket motsvarar vad en måltid max får innehålla vad gäller koldioxidutsläpp för att den ska hålla sig ”inom planetens gränser”.
– Tävlingsmomenten i år var verkligen en utmaning i att medvetet balansera framtidens smarta matlagning men ändå hantera våra traditioner och föra dem in i framtiden på ett nytt sätt, säger tävlingsledaren Viktor Westerlind.
Vinnarrätten: Grillad tartar på gös och blåmussla och ett potatisskum med ragu på mjölksyrade vaxbönor, grillad skogssvamp och svampjuice.
Dagens andra uppgift var att laga en vegetarisk rätt med temat ”säsong möter säsong”, där tre konserverade råvaror från perioden juni-augusti skulle användas, i kombination med råvaror som är i säsong i oktober. Finalisterna bestämde huvudråvara i rätten. Och redan i början av sommaren fick de i uppgift att förbereda konserveringar och inläggningar av säsongens råvaror; tre av dessa skulle sedan användas under finalen.
Vinnarrätten: Potatis med ragu på mjölksyrade vaxbönor, grillad skogssvamp och svampjuice.
Den tredje och sista finaluppgiften var en hyllning till den klassiska husmanskosten där finalisterna hade som uppgift att laga en fri, kreativ och modern tolkning av Tore Wretmans stora favorit, kåldolmar, där de själva fick välja huvudråvara.
Vinnarrätten: Kåldolme på anka med kål och krispigt äpple.
– Det har varit en väldigt hög kvalitet under hela tävlingen med snygg och bra mat och intressanta uppgifter. Finalisterna har verkligen tagit sig an uppgifterna på ett väldigt bra sätt allihop. Vinnaren var bara lite bättre än de andra helt enkelt, men det var en jämn nivå över lag. Det har varit en väldigt väl genomförd tävling på alla sätt, säger Jonas Dahlbom, juryordförande för Årets Kock.
Årets Kock SM i professionell matlagning har arrangerats sedan 1983 av Årets Kock. Vinnaren blir svensk mästare, erövrar titeln Årets Kock, får Gastronomiska Akademiens Mejerimedalj och 250.000 kr. Tävlingens beskyddare är H.K.H. Prins Carl Philip.
Foton: Samuel Unéus och Magnus Skoglöf
Dela
Fler nyheter i Människor och Mötesplatser och Restaurang
Hållbarhet Människor Trend Värdekedjan
Ikea lanserar en hybridköttbulle i samarbete med Jessie Sommarström
I år är det exakt 40 år sedan Ikea började servera en alldeles egen version av den klassiska köttbullen. Nu är det dags för en helt ny – en hybrid som består av hälften kött och hälften svenskodlade baljväxter, och som utvecklats av Årets Kock-vinnaren tillika Nobelkocken Jessie Sommarström.
28 januari
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.