4 februari 2020
I tisdags tog Wapnös grundare och vd Lennart E Bengtsson emot H.M. Konungens medalj för ”betydande insatser för utvecklingen av hållbart svenskt jordbruk”.
När Livsmedel i fokus når honom på telefon är han precis på väg ut till flygplatsen i Halmstad för att åka upp till Stockholm och Kungliga slottet.
– Vi har jobbat hårt för att skapa ett hållbart för svenskt lantbruk hela vägen där ambitionen är att göra så mycket som möjligt på gården. I dag är det lätt att ”köpa sig fri” medan jag brinner att hitta kretsloppet i själva kretsloppet, säger Lennart E Bengtsson och tar elförbrukning som konkret exempel på hur han menar:
– Grön el kan man köpa men att producera tio miljoner kilowattimmar själv från gårdens resurser är en helt annan sak. Här utnyttjar vi gödseln för både värme, kyla och el – det är självhushåll på ett modernt sätt.
Verksamheten på Wapnö har utvecklats hela tiden sedan starten för 28 år sedan. Gården öppnades för besökare 1995, år 2000 startades mejeriet och därefter har det både blivit förädling, restaurang och gårdsbutik.
– Samtidigt som företagen inom livsmedelsindustrin blir allt större har vi lyckats bygga ett starkt varumärke kring härproducerat från Wapnö. Men trots miljödebatt och allt mer klimatmedvetna konsumenter så är det verkligen inget självspelande piano,
Hur ser framgångsreceptet ut?
– Framförallt har vi bra produkter och är tydliga med varifrån de kommer. Vi har en öppen gård där vi kan visa hur god djurvälfärd ser ut i praktiken, säger Lennart E Bengtsson och berättar att det senaste tillskottet – uppköpet av ett mobilt slakteri – ska tas i bruk senare i år. Och på produktsidan lanseras snart ett nytt och laktosfritt sortiment.
Du, vad har man på sig när man tar emot en sådan här hedersutmärkelse?
– Haha, det stod ”mörk kostym” på inbjudningskortet så det är det jag har packat med mig i väskan.
Hur känns det då?
– Det är ett fint erkännande som betyder väldigt mycket. Och det är klart att det är välförtjänt – annars hade jag inte fått medaljen.
AGNETA RENMARK
Dela
Fler nyheter i Arkiv
Sätherberg: “Ingen risk för matbrist”
”Det finns ingen risk för matbrist”, sa landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg på en presskonferens i tisdags.nDäremot är ökade livsmedelspriser, sämre lönsamhet för jordbruket och minskad matproduktion några av de konsekvenser som Ukrainakrisen kan få på den svenska livsmedelsförsörjningen.
22 mars
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.