Hållbarhet och mångfald viktigast i jakten på framtidens kompetens

Företag som arbetar aktivt för ett bättre klimat, ökad mångfald på arbetsplatsen och har hållbarhet som affärsidé har ett försprång i jakten på framtidens kompetens. Det visar en undersökning gjord av Academic Work och Kantar Sifo.

Studenter och akademiker i början av karriären ställer höga krav på mångfald och hållbarhet när de väljer arbetsgivare, enligt den nya undersökningen. Och det hänger på att chefen och organisationen visar ett genuint intresse för dessa frågor.

– De som söker jobb förväntar sig att arbetsgivaren tar ett genomgående socialt ansvar för mångfald och hållbarhet. Det räcker inte längre med att bara skänka pengar eller att kompensera ekonomiskt. I stället vill man se ett aktivt arbete som bidrar positivt till världens utveckling. Hållbarhet ska helst vara en del av affärsidén, säger Julia Granström, varumärkesspecialist på Academic Work.

I undersökningen fick över 7 000 studenter och akademiker i början av karriären, så kallade young professionals, svara på frågor om hur de ser på sin drömarbetsgivare. En av tre menar att det är mycket viktigt att arbetsgivaren har en tydlig intern klimatpolicy eller arbetar aktivt för ett bättre klimat. Nästan hälften anser också att mångfald är ett måste på arbetsplatsen.

Arbetsgivare som arbetar aktivt med sin miljö- och klimatpåverkan har med andra ord en stor fördel framåt när det kommer till att attrahera studenter och akademiker som börjar söka sig ut i arbetslivet. Det är också viktigt för dessa företag att kommunicera sin klimatpolicy på ett tydligt sätt – helst genom en ledarfigur inom bolaget.

– Hur man som företag arbetar med miljö- och klimatfrågor är i stor utsträckning beroende av ledarskapet. Det är först när ledningsgruppen eller styrelsen visar att de verkligen brinner för och vill genomföra förändringar som dessa kan implementeras fullt ut. Om intresset inte är genuint är risken stor att mål om hållbarhet och mångfald aldrig når längre än planeringsstadiet. Detta kan vara skillnaden för att vinna kampen om de bästa kandidaterna, säger Julia Granström.

AGNETA RENMARK

Dela

Fler nyheter i Arkiv

Sätherberg: ”Ingen risk för matbrist”

”Det finns ingen risk för matbrist”, sa landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg på en presskonferens i tisdags.nDäremot är ökade livsmedelspriser, sämre lönsamhet för jordbruket och minskad matproduktion några av de konsekvenser som Ukrainakrisen kan få på den svenska livsmedelsförsörjningen.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.