23 april 2021
Närmare 10 000 leverantörer förser årligen staten, regionerna och kommunerna med livsmedel till ett värde av nästan 10 000 miljarder kronor samt cirka 2 miljarder måltidstjänster.
Nyligen har Upphandlingsmyndigheten släppt en rapport där de har analyserat inköps- och klimatdata för åren 2016 till 2019. Syftet med ”Matnyttigt och samhällsnyttigt”, som är namnet på rapporten, har varit att undersöka klimatpåverkan till följd av livsmedelsinköp, i vilken omfattning våra hållbarhetskriterier används samt hur användning av kriterierna påverkar priset.
År 2019 uppgick andelen livsmedel som följde myndighetens hållbarhetskriterier till 60 procent, vilket innebär en ökning med 13 procent jämfört med 2016. Under samma period minskade klimatpåverkan oavsett om mätningen sker per krona eller per kilo. Det mest intressanta var att analysen indikerade på att kravet på hållbarhet inte nödvändigtvis innebär högre kostnader,
– Strategiskt inköps- och hållbarhetsarbete tycks ha en positiv effekt på priset, säger Elenor Kroge, hållbarhetspecialist på Upphandlingsmyndigheten.
– Genom att göra ett grundligt förberedande arbete i behovs- och marknadsanalysen, arbeta målstyrt utifrån politiska inköpsambitioner, använda våra hållbarhetskriterier samt arbeta med uppföljning bidrar de offentliga livsmedelsinköpen till samhällsnytta och en attraktiv offentlig affär för leverantörssidan, säger Monica Sihlén, segmentsansvarig för livsmedel på Upphandlingsmyndigheten.
Dela
Fler nyheter i Hållbarhet och Måltider
Hållbarhet Människor Trend Värdekedjan
Ikea lanserar en hybridköttbulle i samarbete med Jessie Sommarström
I år är det exakt 40 år sedan Ikea började servera en alldeles egen version av den klassiska köttbullen. Nu är det dags för en helt ny – en hybrid som består av hälften kött och hälften svenskodlade baljväxter, och som utvecklats av Årets Kock-vinnaren tillika Nobelkocken Jessie Sommarström.
28 januari
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.