8 november 2019
Vad är det ni gör?
– Vi förädlar potatisstärkelse för livsmedelsindustrin, både kallsvällande och varmsvällande, och för väldigt specifika applikationer. Avebe ägs av 2 300 potatisbönder i Holland och Tyskland och har produktion på sex olika platser i Europa, Malmö är en av dessa. Hälften av det vi tillverkar här i Sverige går på export till Japan.
Oj, vad använder japanerna allt potatismjöl till?
– Det handlar till exempel om en ganska smal applikation för kallsvällande kräm som används brett. I Japan är det stort med särskilda bullar som fylls med en kräm och som slås in i vackra paket och som man ger bort. Utmaningen är att få den där krämen perfekt i konsistensen – den ska inte sjunka ihop i bullen men heller inte blir torr och hård. Det går med hjälp av vår produkt.
Hur ska ni fira ert jubileum nu då?
– På måndag bjuder vi alla medarbetare och även tidigare medarbetare på en fantastisk fika. Tidigare under året har vi även bjudit in kunder och andra externa gäster – vi har gjort en grej av att vi firar detta under hela året och tagit fram en särskild logga för det. En del av firandet handlar om att uppmärksamma vårt samhällsansvar.
Hur menar du då?
– Vi är en fabrik som ligger mitt i Malmö, där det som alla vet varit en del oro med skjutningar och explosioner och så där. Vi vill ta ansvar för att hjälpa till att ”städa upp i staden” och har därför inlett ett samarbete med både brandkår, räddningstjänst och polis genom något som kallas BID nätverk. En annan del av vårt samhällsansvar kretsar kring hållbarhet. Vi har installerat solpaneler och reducerat vår vattenförbrukning och ersätter vår användning av fossila bränslen med förnyelsebara – om två år kommer troligtvis vårt nettoutsläpp av koldioxid vara i princip noll. För mig handlar det om att kunna titta mina barnbarn i ögonen och säga att jag gör allt jag kan för att de ska ha en bra framtid.
AGNETA RENMARK
Dela
Fler nyheter i Arkiv
Sätherberg: ”Ingen risk för matbrist”
”Det finns ingen risk för matbrist”, sa landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg på en presskonferens i tisdags.nDäremot är ökade livsmedelspriser, sämre lönsamhet för jordbruket och minskad matproduktion några av de konsekvenser som Ukrainakrisen kan få på den svenska livsmedelsförsörjningen.
22 mars
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.