– En fantastisk ära, säger vd Emma Gabrielsson.
23 januari 2025
Sjömatspriset, som år delades ut för andra gången, gick till Guldhaven Pelagiska. Ett företag som arbetar för att göra det enklare att välja svensk, hållbar och smakrik fisk.
Genom engagemang och hårt arbete har företaget blivit en central aktör inom beredning och förädling av fisk, samtidigt som de stärker kustnära näringar och lokala samhällen.
– 74 procent av all sjömat vi äter i Sverige är importerad och sett till laxen är hela 99 procent av det odlad i Norge. Vi vill visa vad Sverige själva har, säger Emma Gabrielsson, vd för Guldhaven Pelagiska.
Guldhaven Pelagiska förädlar bland annat svensk regnbågslax som är odlad i öppna kassar i Norrland och är grönlistade av WWF:s fiskguide. De har nyligen även ingått ett spännande samarbete med Urban Deli i Stockholm.
– Vi imponeras av Guldhaven Pelagiskas förmåga att kombinera innovation, hållbarhet och gastronomiska finess, säger Lillemor Lindberg, innovationsledare för Innovatum Science Park och jurymedlem.
Ett konkret exempel på detta är utvecklingen av svenska boquerones på siklöja. Det är en typ av aptitretare eller tapas som annars ofta görs av anjovis men som Guldhaven Pelagiska valt att göra på siklöja – en fisk som annars ofta kasseras efter att rommen skördats.
Sjömatspriset delades ut under Nordic Seafood Summit på Eriksbergshallen i Göteborg på onsdagskvällen.
Övriga finalister var Skillinge Fisk Impex och Musselfabriken.
Sjömatspriset hyllar personer, företag och organisationer som bidrar till utvecklingen av den svenska sjömatsnäringen genom att skapa förutsättningar för sjömatens genomslag, konkurrenskraft och hållbara utveckling. Juryn för består av representanter från Nordic Seafood Summits styrgrupp, branschorganisationer, grossist- och restaurangledet, dagligvaruhandeln och innovationsstödjande organisationer.
Dela
Fler nyheter i Fiske och vattenbruk och Människor och Mötesplatser
Mötesplatser Restaurang Värdekedjan
Lantmännen tar plats i Årets Kock
Lantmännen blir ny huvudpartner för Årets Kock.
– Lantmännen delar vår vision om att leda svensk gastronomi in i framtiden och vi ser fram emot vårt kommande samarbete, säger Mårten Lyth, styrelseordförande i Årets Kock AB.
21 januari
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.