Grossisten hakar på trenden: “Vi vill driva utvecklingen”

Martin & Servera lanserar egen 50/50-färs för att bidra till restaurangbranschens förflyttning mot lägre klimatavtryck.
–Vi vill driva på utvecklingen mot mer svenskodlade baljväxtprodukter, säger hållbarhetschefen Emelie Hansson.

Martin & Servera lanserar 50/50-färs under eget varumärke gjord på 50 procent svensk nötfärs och 50 procent färs på svenskodlade baljväxter. Den färdigblandade färsen är en innovation anpassad för restauranger och offentliga kök som ska underlätta jobbet för alla professionella matlagare som vill servera hållbara, klimatsmarta och näringsrika måltider.
– Den här nya 50/50 färsen gör det enkelt att kraftigt minska måltidens klimatavtryck. Nötfärs är traditionellt en stor volymprodukt och basen i många populära rätter, så för att nå snabba resultat ville vi börja där, säger Emelie Hansson, hållbarhetschef på Martin & Servera.
Martin & Servera har samarbetat med flera kunder för att hitta fram till den perfekta färsen för just restauranger och storkök, den har testats i många sammanhang och redan fått toppbetyg av både matgäster och kockar.
Den nya färsen innehåller inga tillsatser och är mycket näringsrik. Den är gjord helt på svenska råvaror, hälften nötkött och hälften baljväxter. Eftersom kockarna i restaurangköken ofta själva vill ha makten över smaken är färsen inte kryddad utan innehåller bara lite salt.
– Vi vill driva på utvecklingen mot mer svenskodlade baljväxtprodukter. Det är bra för klimatet och bra för Sverige. En enda tacoservering på 100 portioner där 100 gram nötfärs byts mot 50/50 färs, minskar koldioxidutsläppen med 119 kilo koldioxidekvivalenter. Det motsvarar en bilresa från Malmö till Sundsvall.

Dela

Fler nyheter i Hållbarhet och Restaurang

Kravs vd: “Vi ser ett tydligt framryck för ekologiskt”

Allt fler nya Krav-märkta produkter dyker upp i hyllan. Bara under september lanseras sex nya produkter i dagligvaruhandeln.
– Nu vågar jag äntligen säga att det ljusnar i horisonten, säger Emma Rung, vd på Krav.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.