Årets glöggsmak får algforskare att se rött

I Blossa 2024 blandas klassiska glöggkryddor med rökig whisky och algen dulse, som ska ge en salt förnimmelse av sjö och hav. Själva marknadsföringen har dock fått forskare vid Göteborgs universitet att reagera.

I förra veckan presenterade Blossa traditionsenligt sin ”årets glögg”. Blossa 24 är en vit starkvinsglögg där den klassiska kryddblandningen blandas med rökig, skotsk whisky och avrundas med algen dulse, som tillför sälta och umami.
Enligt ett pressmeddelande från Blossa står det att ”sjögrässmaken från algen är en blinkning till legenden om sjöodjuret som gömmer sig på den snåriga botten av Loch Ness djup och just algen dulse återfinns längs med Skottlands kust. Den magiska atmosfären från det skotska höglandet ligger också till grund för designen och illustrationen på årets flaska”.
– Precis som vår svenska glöggtradition är whiskyn en viktig del av Skottlands historia och kulturarv. Årets glögg blir därmed en hyllning till dryckeshantverket. När vi experimenterade med smakerna visade det sig att whiskyn inte bara var ett spännande inslag utan den harmoniserade också utmärkt med kryddorna i glöggen, säger Åsa Orsvärn, Chief Blender för Blossa, i en kommentar.
Detta har fått forskarna tillika algexperterna Ellen Schagerström och Angela Wulff att reagera. För att glöggen skulle smaka just sjögräs är något de tvivlar på.
– Trots upprepade påpekanden har Livsmedelsverket ännu inte korrigerat att engelskans “seaweed” faktiskt inte betyder “sjögräs” på svenska, utan ska heta “alger”, säger Ellen Schagerström, i en artikel på Göteborgs universitets hemsida.
Hon tycker att det är underligt att den myndighet som ansvarar för allt vi stoppar i oss inte har försökt rätta till sitt översättningsfel, då det lett till flertalet pinsamma felmärkningar av livsmedel genom åren.
Och att detta spelar roll betonas av Angela Wulff, professor i marin ekologi vid Göteborgs universitet:
– Att kalla alger för sjögräs är lika fel som att kalla fläskkotletter för potatismos. Och vad tycker konsumenterna om myndighetens ovilja att faktiskt informera om vad det är vi stoppar i oss? Sjögräs är mat för sjökor, inte människor.

Dela

Fler nyheter i Dryck och Forskning

Nytt mellanmål maxar mineralskiftet: “Ökar värdet på spannmål”

Råggyberry, gjord på hydrotermiskt behandlad svensk fullkornsråg med kompott av vitaminrika bär, är inte bara ett nytt och näringsrikt mellanmål. Det handlar om en helt ny typ av innovation, som har utvecklats av Axfoundation tillsammans med aktörer hela vägen från kvarn till dagligvaruhandel – och som kan bli en riktigt gamechanger.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.