3 februari 2021
– Att alla människor har rätt till hälsosam och näringsrik mat borde vara en självklarhet. Men med en växande befolkning ökar pressen på den värdefulla naturresurs som resurserna från våra hav är. Därför måste vi ställa om till en mer hållbar och rättvis livsmedelsproduktion, säger Linnéa Engström, programdirektör för MSC i Skandinavien och Östersjöregionen.
Under de senaste 30 åren har den globala konsumtionen av fisk och skaldjur mer än dubblerats. En tredjedel av världens fiskbestånd fiskas på ohållbara nivåer och situationen blir långsamt allt värre. Men nya beräkningar visar att om hela världen ställde om till hållbart fiske skulle ytterligare 16 miljoner ton fisk och skaldjur kunna fångas varje år. Det skulle räcka för att täcka årsbehovet hos 72 miljoner människor.
– Med ett effektivt förvaltat fiske kan bestånden och ekosystemen återhämta sig, vilket i förlängningen leder till ökade mängder fisk. Om vi lyckas få bukt med överfisket så tjänar människor och natur på det. Men för att lyckas krävs det att världens länder visar vilja och förmåga att samarbeta, säger Linnéa Engström.
Dela
Fler nyheter i Fiske och vattenbruk och Hållbarhet
Fiske och vattenbruk Trend Värdekedjan
Så ska algerna nå ut brett: “Enorm potential”
Det krävs stegvisa förändringar och en långsiktig strategi för att öka efterfrågan på algbaserade livsmedel, enligt en färsk rapport från Jordbruksverket.
– Vi vill vi att utvecklingen ska gå snabbare och att vi i Sverige börjar äta mera alger redan i dag, säger Kajsa Olsson, marknadschef på Nordic Seafarm.
15 november
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.