Flera fördelar med en gemensam databas för jordbruket

Jordbruksverket presenterar nu en gemensam databas för jordbruket, som kan bidra till bättre lönsamhet och mindre klimatpåverkan.

Digitaliseringen i jordbruk är inte helt enkel. Stora mängder data samlas in och lagras i enskilda produkter, system eller plattformar i stället för att spridas till fler. Men sedan några år tillbaka pågår en utveckling för att koppla ihop olika system i syfte att möjliggöra storskalig delning av data.

– Digitaliseringen av jordbruket har stor potential att förbättra, förenkla och effektivisera hela livsmedelssystemet och därmed samhället. Grundläggande för att kunna utnyttja fördelarna med digitaliseringen är tillgången till data som kan förädlas genom hopkoppling och analys, säger Frida Sporre, utredare på Jordbruksverket.

Jordbruksverket har på uppdrag av regeringen tagit fram ett lösningsförslag hur en gemensam central datainfrastruktur kan byggas upp. Genom detta kan en rad fördelar för det svenska jordbruket nås, exempelvis

  • verktyg för omställning till ett jordbruk som är mer lönsamt och med mindre klimatpåverkan
  • samordning av datadriven innovation och spridning av utvecklingskostnader
  • minskat beroende av enskilda leverantörer
  • ökade möjligheter till spårbarhet i livsmedelsproduktionssystemet.

Jordbruksverket rekommenderar att regeringen delfinansierar en satsning på en datainfrastruktur för jordbruket. Rapporten har tagits fram i samarbete med stora aktörer inom näringen som Hushållningssällskapet, Lantmännen, LRF och Växa Sverige samt forskningsinstitutet RISE.

Dela

Fler nyheter i Arkiv och Primärproduktion

Lantmännen om krisberedskap: “Den låga självförsörjningsgraden skapar oro”

Tillgång till mat är en central del i landets krisberedskap. Men en färsk Novus-undersökning som gjorts på uppdrag av Lantmännen visar att knappt en av fyra svenskar känner sig trygga med Sveriges matförsörjning vid kris.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.