Premiär för gårdsförsäljning i sommar: ”Bra för turismen”

Allt talar för att gårdsförsäljning av vin, öl och sprit blir tillåts från 1 juni, ett historiskt besked som får delar av branschen att jubla.
– Jag säger äntligen! Detta är något vi kämpat för länge, säger Murre Sofrakis på Vingården i Klagshamn.

Nej, EU-kommissionen lämnade inte några invändningar mot Sveriges förslag på införande av gårdsförsäljning. Därmed kan regeringens beslut att tillåta gårdsförsäljning av alkoholdrycker börja gälla från och med den 1 juni 2025.
Socialminister Jakob Forssmed har uppgett att regeringen kommer lämna sin proposition till riksdagen för behandling den 21 januari.
Enligt Sara Sundquist, näringspolitisk expert på Livsmedelsföretagen, är det ett historiskt besked som kommer att stärka den svenska dryckesbranschen och öppna nya möjligheter för landets småskaliga producenter av sprit, öl, vin, cider och andra hantverksdrycker.
– Det här är en milstolpe för dryckesbranschen och för svensk livsmedelsproduktion. Gårdsförsäljning kommer inte bara gynna producenterna utan också bidra till ökad turism, landsbygdsutveckling och fler arbetstillfällen, säger hon.
Vingården i Klagshamn, strax söder om Malmö, är en av Sveriges äldsta vinproducenter. Här har Murre Sofrakis och Lena Jörgensen odlat vin sedan år 2000, vin som i dagsläget enbart kan säljas till restauranger och på Systembolaget men som i och med den nya lagen även kan säljas till konsumenter – under förutsättning att det sker vid ett arrangerat besök.

– Äntligen! Gårdsförsäljning är jätteviktigt för oss vinodlare och något vi kämpat för länge. Det innebär inte minst att vi får samma konkurrensvillkor som våra kollegor i andra vinländer, säger Murre Sofrakis till Livsmedel i fokus.
Hans kollega Ulrika Ekström, tidigare vd för Svenskmärkning men som nu driver Mälsåker Vingård i Sörmland ,håller helt med:
– Gårdsförsäljningen är viktigt för svensk matturism och för att Sverige ska fortsätta utvecklas som vinland, så vi är jätteglada, säger hon.

Regeringen vill att småskalig försäljning av alkoholhaltiga drycker införs den 1 juni. Det här är begränsningarna som gäller:

  • Vid varje enskilt tillfälle ska en kund få köpa upp till 0,7 liter sprit samt tre liter vardera av vin, starköl och andra jästa drycker.
  • Runt 600 bryggerier, destillerier och vingårdar berörs av förslaget.
  • Villkoret för att kunna sälja är att tillverkarens årsproduktion inte överstiger 75 000 liter spritdrycker, 400 000 liter jästa alkoholdrycker med upp till 10 volymprocent alkohol och 200 000 liter jästa alkoholdrycker med mer än 10 volymprocent alkohol.
  • För vintillverkare gäller dessutom att vinet måste framställas av druvor från gårdens egna odlingar.

 

Dela

Fler nyheter i Dryck och Förädling

Här är årets trendigaste livsmedel: ”Fantastisk produkt”

När Livsmedelsföretagen frågar svenska folket vilket som är årets trendigaste livsmedel toppas listan av kvarg – mejeriprodukten som under 2024 blev så populär att två av de största svenska producenterna stundtals inte kunnat möta efterfrågan.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.