Gårdsfisk fick Livsmedelspriset 2021

Gårdsfisk tilldelades under torsdagen Livsmedelspriset 2021 – Livsmedel i fokus pris för inspirerande initiativ för att öka livsmedelsnäringens utveckling.

– Det känns bra, säger en säger en mycket glad Johan Ljungquist när han står på scenen tillsammans med medgrundaren Mikael Olenmark Dessalles med priset i sin hand i Tylösand. Och fortsätter lite skämtsamt:

– Vi var hyfsat missnöjda 2019 när vi missade priset (de var nominerade då också, reds anmärk). Vi gillar att vinna, vilket kanske behövs om man ska bygga en ny livsmedelsindustri.

Vid starten 2013 var Johan Ljungquist och Mikael Olenmark Dessalles vision att skapa världens mest hållbara fiskuppfödningssystem på land. Vilket de har uppnått. Nu är siktet inställt på att bidra till hållbar livsmedelskonsumtion genom att ta marknadsandelar från mindre hållbara alternativ. Visionen är hav i balans och Gårdsfisk ska bidra till det genom att förse världen med hållbara fiskalternativ.

Gårdsfisk grundades av Johan Ljungquist och Mikael Olenmark Dessalles. Vid starten 2013 var visionen att starta världens mest hållbara fiskuppfödningssystem på land. Det har de uppnått. Nu är siktet inställt på att bidra till hållbar livsmedelskonsumtion genom att ta marknadsandelar från mindre hållbara alternativ. Visionen är hav i balans och Gårdsfisk ska bidra till det genom att förse världen med hållbara fiskalternativ.

Gårdsfisk föder upp varmvattenlevande sötvattensfiskar av arterna röd och svart rödstrimma, som är vanliga i Asien och Afrika, samt clarias, som är en malfisk. Kravet som Johan Ljungquist och Mikael Olenmark Dessalles hade när de valde arterna var att de skulle vara goda matfiskar, enkla att tillaga och ha låg miljöpåverkan. Arterna är varmvattenlevande vilket innebär att de växer fort.

Fiskuppfödningen sker utan utsläpp och negativ miljöpåverkan. Eftersom det är sötvattensfiskar kan spillvattnet spridas på åkrarna. En stor del av fodret kommer från växtriket, resten är avskär från MSC-märkta bestånd. Fisken är klimatcertifierad.

Genom att odla fisk i bassänger på land i stället för i kassar i havet undviker man miljöproblem som överfiske och övergödning, och riskerar inte heller att fisken rymmer och stör omkringliggande ekosystem.

Livsmedel i fokus motivering till priset lyder:

Gårdsfisk vinner Livsmedelspriset 2021 för sin innovativa satsning som visar att det går att leverera fisk som är hållbart odlad på land. Genom att förflytta odlandet av fisk från vatten till land undviker de överfiske och övergödning, samtidigt som de tar vara på fiskgödseln och återanvänder den på jordbruksmarker. Gårdsfisk har skapat ett helt system och en modell för hur storskalig fiskodling kan fungera tillsammans med de förutsättningar som finns i lantbruket. Med ett stort kunnande och engagemang har de skapat en helt ny bransch. Företaget vill förändra hur vi ser på fiskodling i grunden och deras vision är att producera världens mest hållbara fisk – och de är på god väg att lyckas.

2021-års pris delades ut under banketten den 21 oktober i samband med Livsmedelsdagarna i Tylösand.

Livsmedel i fokus delar sedan 1964 årligen ut Livsmedelspriset till personer, organisationer eller företag som på ett inspirerande och innovativt sätt tagit initiativ till, eller utvecklat förutsättningar för att öka livsmedelsnäringens konkurrenskraft och utveckling.

 

 

 

Dela

Fler nyheter i Arkiv och Fiske och vattenbruk

Så ska algerna nå ut brett: “Enorm potential”

Det krävs stegvisa förändringar och en långsiktig strategi för att öka efterfrågan på algbaserade livsmedel, enligt en färsk rapport från Jordbruksverket.
– Vi vill vi att utvecklingen ska gå snabbare och att vi i Sverige börjar äta mera alger redan i dag, säger Kajsa Olsson, marknadschef på Nordic Seafarm.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.