9 februari 2023
Livsmedel i fokus har i flera tidigare artiklar skrivit om det växtbaserade påläggsbolaget Huj, som grundades av Alice och Jonas Knap för sex år sedan.
Det som började som en smått galen idé hemma vid köksbordet etablerade sig snabbt till ett nytänkande litet livsmedelsföretag som stora spelare som Lantmännen valde att investera i.
Försäljningsframgångarna för de växtbaserade, bredbara påläggen kom som ett resultat av hårt och målmedvetet arbete men även för att produkterna fyllde ett hål på marknaden.
I november tog dock framgångsresan slut, då bolaget försattes i konkurs på grund av akut likviditetsbrist.
Enligt vd Alice Knap var det omvärldens utmaningar som blev för tuffa: Ökade kostnader, inflation, förändrat konsumentbeteende och den åtstramade kapitalmarknaden.
”Större delen av året har jag ägnat åt att prata med finansiärer och att dra ned på våra kostnader för att klara oss så länge som möjligt på de pengar vi hade. Till slut såg jag ingen annan utväg än att gå till Alingsås Tingsrätt och ansöka om konkurs” skriver hon i ett inlägg på Linkedin, där hon även passar på att tacka alla sina ”fantastiska kollegor, modiga investerare och duktiga rådgivare”.
Dela
Fler nyheter i Förädling och Växtbaserat
”Jakten på klick och opinionspoäng har trumfat fakta och statistik”
Den svenska livsmedelsindustrin och dagligvaruhandeln har den femte lägsta lönsamheten i hela EU. Det visar unik statistik från branschorganisationen Livsmedelsföretagen, som chefekonomen Carl Eckerdal tagit fram.
10 april
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.