Från hajpat pålägg till konkurs: ”Omvärldens utmaningar blev för tuffa”

Osäkra tider med inflation, prisrally och förändrat konsumentbeteende tvingade det växtbaserade påläggsbolaget Huj i konkurs. Grundaren Alice Knap kämpade länge för att prata med finansiärer och att dra ned på alla kostnader men till slut gick det inte längre.

Livsmedel i fokus har i flera tidigare artiklar skrivit om det växtbaserade påläggsbolaget Huj, som grundades av Alice och Jonas Knap för sex år sedan.

Det som började som en smått galen idé hemma vid köksbordet etablerade sig snabbt till ett nytänkande litet livsmedelsföretag som stora spelare som Lantmännen valde att investera i.

Försäljningsframgångarna för de växtbaserade, bredbara påläggen kom som ett resultat av hårt och målmedvetet arbete men även för att produkterna fyllde ett hål på marknaden.

I november tog dock framgångsresan slut, då bolaget försattes i konkurs på grund av akut likviditetsbrist.

Enligt vd Alice Knap var det omvärldens utmaningar som blev för tuffa: Ökade kostnader, inflation, förändrat konsumentbeteende och den åtstramade kapitalmarknaden.

”Större delen av året har jag ägnat åt att prata med finansiärer och att dra ned på våra kostnader för att klara oss så länge som möjligt på de pengar vi hade. Till slut såg jag ingen annan utväg än att gå till Alingsås Tingsrätt och ansöka om konkurs” skriver hon i ett inlägg på Linkedin, där hon även passar på att tacka alla sina ”fantastiska kollegor, modiga investerare och duktiga rådgivare”.

 

 

Dela

Fler nyheter i Förädling och Växtbaserat

NordArom har vuxit ur kostymen – växlar upp med ny fabrik

Livsmedelsföretaget NordArom växer och bygger en sprillans ny produktionsanläggning i Norrköping för att öka volymerna och optimera sina flöden.
– Det är med skräckblandad förtjusning som vi gör den här satsningen, säger vd Johan Eriksson till Livsmedel i fokus.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.