28 november 2019
”Du glömmer väl inte bort varifrån du kommer?”
Det var orden som vände upp och ned på Rebu Burubwas liv efter sju år i Sverige. Från att ha kommit hit som politisk flykting tillsammans med sina föräldrar och syskon, studerat och lärt sig tala flytande svenska, avancerat till teamledare på ett telecombolag så fick mammans kommentar honom att vilja resa tillbaka till rötterna – med den här gången tillsammans med fästmön Stefanie Hedén.
– Det var tufft att möta all denna fattigdom och uppgivenhet i spåren av krig och mineralkonflikter. Kongo är ett av världens farligaste länder och de som drabbats hårdast är kvinnor och barn. Spädbarnsdödligheten är hög samtidigt som många kvinnor avlider i samband med graviditeter och förlossningar, säger Rebu Burubwa.
Viljan att göra skillnad fick honom och Stefanie att satsa alla sina sparpengar på att tillsammans med släktingar bygga upp en klinik för kvinnor och barn i staden Uvira i östra Kongo: Rutasoka Clinic, som invigdes 2017.
– Men när kliniken väl var klar insåg vi att mammorna inte hade råd att betala för vården. Vi ville ju att kliniken skulle vara självgående.
Nästa steg för att förbättra livsvillkoren i regionen blev därför att hitta arbetstillfällen åt befolkningen. De gamla kaffeodlingarna, som konflikterna också hade förstört, blev vägen ut.
– Jag kunde absolut ingenting om kaffe men tänkte att om jag nu är född i ett land som har möjlighet att producera världens bästa kaffebönor och bor i ett land där folk dricker näst mest kaffe i hela världen så måste det finnas möjligheter med det, säger Rebu Burubwa och skrattar.
Kaffeföretaget Rutasoka Coffee grundades några månader efter att kliniken startats. I dag har kooperativet, som Rutasoka jobbar med, 9 000 kontrakterade odlare och ett 20-tal agronomer som vidareutbildar odlarna speciellt kring ekologisk odling
– Jag kallar dem helst kaffemakare för det de gör är så mycket mer än att bara odla. Kaffe är ett hantverk där hanteringen i alla led betyder allt för att den där kaffekoppen som vi sedan dricker här i Sverige verkligen ska smaka gott.
Men syftet med Rutasoka Coffee är inte bara att det ska smaka gott utan även göra gott. ”Hjälp till självhjälp” som Rebu Burubwa säger. Kaffemakarna får bra betalt för sitt arbete och en del av företagets vinst går till kvinnokliniken
Namnet på företaget betyder gemenskap på stamspråket Kifuliru.
– När man gör saker tillsammans kommer man alltid längre och det här är ingen ”one-man-show”. Våra kaffemakare är oerhört stolta över att vara direkt delaktiga i samhällsutvecklingen, tillsammans producerar de 100 containrar kaffe per år.
När bönorna skeppats till Sverige rostas och packas de på ett mikrorosteri på Hisingen i Göteborg. Sedan säljs det framförallt via distributörer av kaffeautomater till kontor och andra arbetsplatser, men även i specialkaffebutiker, på vissa Ica- och Hemköpsbutiker samt på Mathem.se.
– Kaffe är en traditionell produkt och det är tufft att som ny aktör ta plats på marknaden. Vi vänder oss till arbetsgivare och företag som vill göra skillnad på riktigt, säger Rebu Burubwa.
Under det senaste året har omsättningen ökat med 250 procent; målet är att fortsätta att öka med 300 procent varje år.
– Min mamma offrade allt för vår familjs trygghet, nu vill jag öka tryggheten för kvinnorna i Kongo. Jag vill göra min mamma stolt.
AGNETA RENMARK
Dela
Fler nyheter i Arkiv
Sätherberg: ”Ingen risk för matbrist”
”Det finns ingen risk för matbrist”, sa landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg på en presskonferens i tisdags.nDäremot är ökade livsmedelspriser, sämre lönsamhet för jordbruket och minskad matproduktion några av de konsekvenser som Ukrainakrisen kan få på den svenska livsmedelsförsörjningen.
22 mars
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.